För första gången har en jordnära asteroid upptäckts på väg in mot en säker krock med jorden.
Den 5-meter-stora stenbumlingen 2008 TC3 (kolla banan hos NASA) upptäcktes under måndagen och i natt brann den upp i atmosfären över norra Sudan. Ännu finns det inga rapporter på hur den såg ut från marken, men enligt spaceweather.com så såg personal på ett KLM-flygplan 1400 kilometer bort en blixt, strax innan nedslagningsögonblicket kl 04.46 i natt svensk tid. Troligen blev det en rejäl eldkula, lika ljusstark som fullmånen. Sådana här ofarliga pytteasteroider slår ner några gånger per år – det här är första gången som någon av dem har upptäckts innan den träffat jorden. Innan nedslaget så fångades TC3 på bild av amatörastronomer i Italien (som bloggat om händelsen) och i Kanada (Eric Allens bild på spaceweather.com).
Artikel hos New Scientist
[Uppdatering 7/10: DN skriver om händelsen men missar det unika med upptäckten.]

  • Hans Bengtsson

    Upptäckten gjordes inte i förra veckan (som det står i bloggen) utan mindre än ett dygn innan objektet kom in i jordens atmosfär. En detalj, kanske, men av visst intresse eftersom det ger en antydan om hur svårt det är att upptäcka så här små block i förväg.

  • Tack för påpekandet Hans! Nu var det rättat. Håller med att det är faktiskt en viktig detalj. Asteroiden upptäcktes sent, men å andra sidan var amatörer och proffs verkligen på hugget på en gång.

    Emily Lakdawalla har förresten skrivit en riktigt bra summering av hela historien på Planetary Societys blogg.