Bild: Posten

Posten smyglanserade på onsdagen två nya frimärken som firar astronomiåret på ett oväntat och spännande sätt. Istället för klassiska astronomiska motiv har man valt att visa instrumentritningar och en stjärnkarta. Strongt av Posten och resultatet är hur snyggt som helst, tycker jag. Diagrammen är på det ännu rätt okända svenska ballongexperimentet PoGOLite, som väntas flyga 2010. PoGOLite kommer att fånga upp gammastrålning från ett enda ställe – pulsaren i Krabbnebulosan och hoppas för första gången mäta polarisering hos gammastrålningen. Krabbpulsaren är det som finns kvar av stjärnan som exploderade år 1054 och det är den som lyser upp den folkkära Krabbnebulosan. Frimärksformgivaren Einar Åkerlind har låtit nebulosan gestaltas av ett stjärnformat hål i stansat ut ur frimärket, kanske för att symbolisera stjärnan som sken där fram till för tusen år sedan. Genialiskt och kul, och enligt Posten första gången ett svenskt frimärke görs med ett hål i.