Vilken är den ljusa stjärnan i söder? Folk mejlar och ringer och undrar om det verkligen kan vara en stjärna det där. Aftonstjärnan är planeten Venus som inleder astronomiårets kvällshimmel på spektakulärt vis. Den 14 januari ligger Venus bättre till på himlen än den gjort sedan 1977, hela 47 grader öster om solen. Planeten kommer att vara synlig på skymningshimlen fram till mars, så ta tillfället i akt att beundra henne. Idag var jag ute i eftermiddagssolen och lyckades för första gången få syn på Venus med blotta ögat medan solen låg kvar på himlen. Dagtidsastronomi! Jag fuskade i och för sig med att använda kikaren för att hitta den och sen en välplacerad tall som referenspunkt. Men ändå. Den 30 januari ligger månen återigen mycket nära Venus, fram tills dess kan det vara bra att kolla med Yoursky eller Stellarium om man vill se henne före alla andra.

Bild: Per Ahlin
Så ligger Venus strax efter solnedgången under januari, februari och mars 2009. Venus ligger längst från solen den 14 januari men lyser starkast kring den 19 februari. (Bild: Per Ahlin)

Foto: Robert Cumming
Astrofoto med min lilla Nokia E51: halvmånen (pricken i mitten där) låg ungefär lika högt över sjön som Venus. Nu drar månen bort från Venus och på onsdag kväll den 7 januari åker den framför stjärnhopen Plejaderna. (foto: Robert)

 • Dick

  Dessa vackra stjärnklara kvällar!
  Göteborg har ofta regn och blåst, även på vintern. Med det härliga vädret ser man varje kväll Venus. Först i par med månen och sedan delar de på sig för att Venus sedan skall försvinna under horisonten.

 • Det där med att Venus ligger bättre till på himlen än den gjort sedan 1977 sa jag till dom på observatoriet igår. alla sa WOOOW 😀
  tack Robert!

 • Hej Robert!
  Tänk på att även om Venus når kanske sin största ostliga avstånd från solen på över 30 år nu i januari, så finns det för oss i Sverige många andra tillfällen där Venus syns ännu bättre (dvs. högre över horisonten) än just den 14 januari. I år når Venus sin bästa kvällsvisibilitet först en bra bit in i februari och då ligger den ännu bättre till för oss nordbor.
  Enbart vinkelavståndet till solen har ju på våra latituder tyvärr inte mycket med göra hur bra eller dålig en planet syns…
  Astronomiska hälsningar,
  André

 • Hej igen!
  Nu förstår jag vad som gick fel i artikeln…
  1977 står ju i Per Ahlins Astronomisk kalender 2009. Det är ett tryckfel – det borde står 1997!
  (den 6 nov 1977 stod Venus 18.5 grader väster om solen, alltså på morgonhimlen.)
  Men som han skriver själv i boken, det så många siffror att hålla reda på och då kan det bli fel…det vet man ju själv…
  Hälsningar,
  André

 • Hm, ja infon kommer direkt från Pers sidor i Populär Astronomi. Upptäckte just Fourmilabs lilla Venus-räknare och -77 var visserligen ett bra år men det var även -89 och -93 och -97 och -01. Fast man skulle behöva räkna tiondels grader för att fastslå rekordet, jag antar att du har rätt.

 • hejhej jag fårskar om venus och undrar lite =)

 • Hej Robert.
  Tänk att äntligen få reda på vad det är lyser så grant i söder.
  Jag har funderat sedan förra året.
  Hälsning/Rolf

 • Bra. Just nu ar det dock Jupiter i sydvast efter solnedgangen, planetkunskap ar farskvara!