bild: twitter.com/orbitingfrog

I sommar åker ju Christer Fuglesang på ett nytt besök på Internationella rymdstationen ISS. Om man vill kolla själv när ISS far över himlen, vilket den gör rätt ofta, så har man hittills varit hänvisade till (iofs ypperliga) sajten Heavens Above. Nu finns det ett smidigare sätt, tack vare brittiske bloggaren Orbiting Frog. Håller man koll på hans nyinrättade Twitter-flöde twitter.com/overstockholm så får man förhandsinfo när rymdstationen är synlig från huvudstaden. Liknande flöden finns för en del andra städer. ISS lyser lika starkt som de ljusare stjärnorna på natthimlen men rör sig snabbt och ganska lågt över horisonten.
Den som vill istället se Heide Stefanyshyn-Pipers borttappade verktygslåda får jobba lite hårdare. I februari syns den bäst på morgonkvisten mot slutet av månaden men kräver en kikare och hjälp av Heavens Aboves särskilda sida.