Bild: ESA
Enda kvinna bland de nya astronauterna, Italiens Samantha Cristoforetti.
Bild: ESA
Andreas Mogensen är Danmarks första astronaut. Grattis Danmark!

Det blir som väntat inga svenskar bland Europas nya astronauter. Bland de nya talangerna, som kan komma att vara de första européerna på månen, har Danmark fått sin första astronaut, rymdfysikern Andreas Mogensen, 32, som jobbar i England (mer om honom på Surrey Space Centre).
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, sa han på presskonferensen.
Andreas var inte med på Danmarks egen astronaututtagning 2004. Han sökte först nu eftersom han ville först bli klar med studierna så att han hade råd med att delta i uttagningsresorna.
Otroligt nog väljer ESA endast en kvinna, italienska piloten Samantha Cristoforetti. De andra är fransmannen Thomas Pesquet (yngst, född 1978), tyske Alexander Gerst, italienaren Luca Parmitano och, näst mest överraskande, brittiska helikopterpiloten Tim Peake, 37.
Varför fick britterna en astronaut trots att de inte är med i ESA:s bemannade program?
– Tacka inte oss, tacka Tim! säger ESA-chefen Jean-Jacques Dordain men undrade ändå om Storbritannien inte kommer att vilja bidra mer nu när de har fått en astronaut.
Han tillstod som förklaring att medlemsländerna kan bidra med annat än pengar, och som med tidigare brittiska ESA-medarbetare så var Tim Peake helt enkelt bland de bästa.
– Vi har valt de bästa, punkt slut, sa han.
Jag tycker dock att det är mycket anmärkningsvärt att ESA år 2009 lyckas inte välja fler än en kvinnlig astronautkandidat. När Dordain understryker att han bara valt de bästa sökanden är budskapet glasklart. Trist.
DN, Politiken, Berlingske tidende, BBC, ANSA.it

 • Pingback: Här är Europas nya astronauter » Rymden i dag()

 • Stuart

  I agree that the gender split is bad. The problem seems to be that the split amongst applicants was bad too. See http://www.esa.int/SPECIALS/Astronaut_Selection/SEM3ZTRHKHF_0.html

 • Well I seriously hope ESA didn’t think that the M/F ratio of applicants (very close to 1:5) told them anything about their actual qualities!

 • Well Robert, let’s make the reasonable assumption that the qualifications of any randomly chosen candidate is not gender dependent. Then if there are 5 male applicants to every female applicant, you would statistically expect that among the most qualified you would have the same gender distribution. Six candidates made it through. One of them is female. That’s about as close to the 5:1 ratio you can get. It’s not the ESA thinking that the M/F ratio told them anything, it is you making the assumption that women are, on average, more better qualified than men. Or else you are saying that gender is more important than qualifications for the job. So, what was your complaint again?

  (Of course, talking statistics in a total body of 6 is meaningless either way, but I didn’t start it. Also, one might reasonably ask why the gender distribution in the entire body of applicants is skewed, but then we are not talking about the selection process itself any more).

 • Dr M: ditt resonemang är förstås helt rimlig men funkar inte med t ex de danska sökanden. Ett trettital sökte, en fick. Hursomhelst.

  Dordain skulle säkert hävda att Andreas Mogensen bara råkade vara riktigt bra, som han resonerade om britten Tim Peake. ESA hävdar idag att de inte kvoterar över huvud taget. Men när tjänsterna utlystes så var de tydliga med att de väntade att de som nådde de sista ca-30 (22 blev det enligt Christers nyhetsbrev) skulle alla vara lika bra. Urvalet av de 4-6 skulle göras mer eller mindre politiskt, eller i varje fall bara av ESA-topparna. (Dag K kommenterar detta bra på rymdenidag.)

  Förutsatt att det fanns fler än en kvinna bland de 22 så hade ESA möjlighet att inte bara välja de allra mest kompetenta utan också inspirera en ny generation kvinnor – kanske de som är fysiker och inte piloter som Cristoforetti – att hålla på med rymd, teknik, naturvetenskap, och att göra det extremt tydligt att kön inte är viktigt om man ska vara astronaut. Det hade de kunnat göra utan att ge avkall på kvalitet. Men de valde att inte göra det.