Gänget som gör astronomiradio i Göteborg: Gunnar, Emanuel och Katja. Foto: Slottspod

I köket på Slottsskogsobservatoriet i centrala Göteborg görs Sveriges enda radioprogram som bara handlar om rymden och astronomi. Nu har poddsändningen Slottspod funnits i ett år och blir bättre för varje avsnitt. Astronominyheter blandas med aktuella tips om vad man kan se på himlen och bristen på häftiga rymdbilder mer än kompenseras av samtalet mellan de entusiastiska programledarna Emanuel Blume, Gunnar Sporrong och Katja Lindblom.
Hallå Emanuel, vad är det roligaste med att göra Slottspoden?
– Förmodligen det att vi inte vet exakt vad de andra kommer att tala om! Det kan bli spännande diskussioner och ibland kommer man liksom till insikt om helt nya saker under inspelningen. En av de roligaste sakerna vi pratat om är till exempel saturnusmånen Titan, som återkommit gång efter gång i programmet, och som alltid verkar bjuda på nya spännande upptäckter.
Vilken skulle vara din dröminspelning från rymden?
– Det är lite knepigt med radiomediet eftersom astronomi är så visuellt. Som bekant är ju rymden ganska tyst. Men det hade varit spännande att göra ett reportage illustrerat av radiotrafiken från Cassini och Huygens.
Oktober månads sändning är ute nu och kan laddas ned från Slottskogsobservatoriets hemsida och Itunes. Vad kan vi se fram emot i novemberupplagan?
– Vi brukar inte bestämma nyheterna i förrän i mitten av månaden, för att se till så vi får med de mest aktuella grejerna. Men jag skulle tro att det blir en hel del jordlika exoplaneter i nästa nummer.

Astronomiska poddsändningar finns förstås även på andra språk. Till exempel hittar du de senaste sändningar på engelska på Portal to the Universe’ podcastlista.