Sonden Deep Impact/EPOXI flög förbi komet Hartley 2 i torsdags eftermiddag svensk tid (DN). Nu finns de första bilderna uppe på EPOXI:s hemsida. Bilder i högre upplösning väntas senare.Kärnan av en komet: Hartley 2, upplyst av solen från höger, visar upp en stenig men händelserik yta där strålar av stoft och is skjuts ut i rymden, frigjord av solens värme. Kanske tyder jordnötsformen på att kometen består av två fasta kroppar som kretsar runt varandra, sammanlänkade av en märkligt slät bro av grus och småstenar. (Bild: NASA/EPOXI)

Kometens stora suddiga stoftmoln är fortfarande synligt för den med en mindre kikare och en skapligt mörk observationsplats. Se vårt tidigare inlägg.

 • Göran Åberg

  Grymt!

 • Så sjukt coola bilder 🙂

 • Helt otroligt! Och vilken konstig form med akiva ”jets” på bägge sidor – skall bli intressant att höra vad experterna kommer fram till…

  Sågs fint som ett stort grönt sudd i 8×42 kikare nära Procyon igår kväll.

  En helt ny, ganska ljusstark, komet C2010 V1 Ikeya-Murakami upptäcktes också alldeles nyss, igår tror jag att det var (och det EFTER att den passerat närmast solen) och skall ligga på ca mag 7,5 nu och befinna sig ved Porrhima/Saturnus.

  Intressanta komet-tider…

 • Ove Rosvall

  jo, nog är den lite märklig den här himlakroppen. Särskilt mittsektionen. Man kan ju faktiskt börja fundera litet..