Enligt SMHI blir det stjärnklart i nästan hela Sverige under Lucianatten. Lucia betyder fest och tåg och ljuskrona på huvudet – men även stjärnfall på natthimlen. Meteorregnet Geminiderna pågår når sin kulmen på morgonkvisten på tisdag men nätten mot måndag får vi mindre månljus som stör. Ta på något varmt och ge dig ut någonstans där det är mörkt, gärna senare på kvällen då månen börjat sjunka i väster. Titta sen du uppåt och mot sydost och njut av lucialjuset som skapas av korn av kometstoft som farit genom solsystemet i miljontals år. Lämna kikaren hemma, annars lär du bli frestad att kolla in himlens övriga fröjder (månen och Jupiter till exempel, eller stjärnorna i Plejaderna) och därmed missa en meteor.
– En av årets allra bästa meteorsvärmar, skriver vår polare Hans Bengtsson på Astronomiguiden.
Det är bara att hålla (a) med och (b) tummorna (varmt vantförsedda förstås).
Dela gärna med dig av vad du ser – antingen vetenskapligt och nördigt via Internationella meteororganisationen eller med en kommentar här nedan.

 • Kalle

  Tråkigt väder…

 • JonasM

  Såg två, mellan molnen som drog förbi.

 • ola

  Jag såg minst 27 stycken men saknade det färgsprakande som jag hade trott på

 • @Ola: Inte illa med 27 st! Färgsprakande meteorer har jag bara sett vid enstaka tillfällen och då bara hos de allra ljusstarkaste exemplaren, så helt besviken behöver du inte vara.

 • Krister

  Hade lite tur.

  På kvällen höll ja på och byggde på mitt garage men stannade upp en liten stund och tittade på stjärnfallet. Hann se fem stycken innan jag fortsatte. Tänkte att det är ju helt molnfritt, det är ingen brådska att sätta sig.

  Sen när jag väl skulle sätta mig och titta hade det blivit molningt och man såg inte annat än månen.

  Tur som sagt jag åtminstone stannade upp den där lilla stunden där under mitt garagebyggande.