De bästa svenska astronomibilderna 2015

På Populär Astronomi gör vi allt för att vara vetenskapliga när det gäller astronomi. Men nu när vi korar årets bästa svenska astronomibilder för sjunde året i rad slår vi också ett slag för det vackra i universum, för det personliga och det subjektiva.

Årets jury har vi redan presenterat. Astronomen och författaren Marie Rådbo, astrofotografen Fredrik Broms, supernovaexperten och astronomiprofessorn Claes Fransson samt Frida Backjanis, kanslist för Astronomisk Ungdom och medievetare, fick rösta med lika delar hjärna och hjärta.

Här kommer alltså bilderna som de valt ut som sina favoriter. Klicka på varje bild för att se i större format. Längst ner kan du läsa om urvalsprocessen. Fotograferna har förresten copyright på sina bilder, så om du vill använda någon av dem så ska du fråga fotografen först.

Vi börjar med vinnaren!

Foto: Zoltan Nagy (CC BY NC ND 4.0)1 Zoltan Nagy: Spiralgalaxen NGC 7331 och Stephans kvintett
Årets vinnarbild tar oss på en resa långt, långt ut i rymden. I Zoltan Nagys maffiga fotografi ser vi ut över 50 miljoner ljusår till NGC 7331, en spiralgalax som i mycket liknar vår egen. Men ännu längre ut finns ännu fler galaxer, också färgglada blandningar av gamla och nya stjärnor. Nedan till vänster i bilden syns Stephans kvintett, en trångbodd familj av galaxer som ligger uppemot 300 miljoner ljusår från jorden. Klicka på bilden för att se detaljrikedomen ända dit i sin fulla prakt. Zoltan, amatörastronom och astrofotograf med bas i i Västerås, tog bilden i oktober från utanför Ramnäs i Västmanland med ett Orion UK AG12-teleskop och en Canon EOS 100D kamera.
Vi ringde upp Zoltan för att berätta att han tagit årets bästa svenska astronomibild.
– Det var riktigt trevligt att höra! svarar han glatt.
I bilden, som var bara hans andra med det nya teleskopet, finns mycket som han är nöjd med.
– Jag är mest stolt över kvaliteten jag fick fram i kvintetten. Och så också dynamiken i kärnan av NGC 7331, säger han.
Se fler av Zoltans bilder på hans hemsida – där finns också en version av den här bilden med etiketter – eller på Astronet.

Foto: © Jörgen Tannerstedt2 Jörgen Tannerstedt: Vintergatan över Schäferiängarna, Öland

Kalmarfotografen Jörgen Tannerstedt fotar gärna bland fyrar och kvarnar på Öland. I den här bilden blickar vi inte bara ut längs en sprakande Vintergata utan även bort till fyren på Ölands södra udde. Väl värt ett toppbetyg, tyckte Marie Rådbo, och det höll resten av juryn med om.
– Jag är svag för bilder som människan kan relatera till och även som visar Sverige, motiverar hon.
Se fler av Jörgens bilder på 500px eller på Astronet.

Foto: © Martin Fransson3 Martin Fransson: Orionnebulosan

På bronsplats har vi vinterhimlens finaste stjärnfabrik, Orionnebulosan, här i en vidvinkelbild som visar upp både lysande, unga blå stjärnor och de mörka molnen där ännu nyare stjärnor ännu väntar på att födas. Från sin observationsplats vid Vättern strax norr om Jönköping arbetar fotografen Martin Fransson med enkel utrustning och stor framgång – i alla fall av den här listan att bedöma.
Se fler bilder på Martins hemsida eller på Astronet.

Foto: © Martn Fransson4 Martin Fransson: Komet Lovejoy
Årets vackraste och ljusstarkaste komet var komet Lovejoy (eller C/2014 Q2). Forskare och amatörastronomer i hela världen tog tillfället i akt att fånga den och dess sköra, grönblåa svans av joner och atomer. Och i Sverige lyckades ingen bättre än Martin, tyckte juryn.

Foto: © Sofia Ekeroot5 Sofia Ekeroot: Norrsken över Blanktjärn
2015 blev ett kanonår för norrsken. I början av oktober tog sig Sofia Ekeroot ut från bostaden i Klövsjö till avlägsna Blanktjärn i Jämtland och fångade dessa spektakulära gröna draperier i skyn. Fler av Sofias bilder – på både djur, fåglar och norrsken – kan du se på hennes blogg.

Foto: © Magdalena Widegren6 Magdalena Videgren: Satellitblixt och Vintergatan
Under några sekunder blänker det till på himlen när en Iridium-satellits spegelblanka antenn reflekterar solen. Det borde inte se magiskt ut men det gör det, och i Magdalena Widegrens bild skapar blixten, de kala träden och Vintergatans trygga stjärnband en tjusig bild som gick hem hos juryn. Magdalena är som Zoltan Nagy från Västerås – andra av hennes bilder kan du se på hennes hemsida, hos Fotosidan och på Flickr.

Foto: © Carl Bergstrand7 Carl Bergstrand: Ensamkommande flyktingbarn skådar norrsken på Gotland
– Den här bilden är för mig den bästa, någonsin. Siluetten av ett gäng ensamkommande flyktingbarn som för första gången får se ett norrsken, och på en gräsplätt vid en Gotländsk sandstrand.
Så skriver fotografen Carl Bergstrand om en bild som fick många delningar när den den 8 oktober lades upp på den mycket populära Facebook-gruppen Norrsken, som drivs av Carl tillsammans med Jörgen Tannerstedt (nr 2 ovan) och Rasmus Evensen. Mer av Carls bilder finns att se på hans sajt carlbergstrand.se.

Foto: © Andre Pooschke8 Andre Pooschke: Tauridmeteor
Tyske amatörastronomen Andre Pooschke fotar gärna och ofta från sin stuga norr om Örnsköldsvik. Han var på väg dit när han fångade detta spektakulära stjärnfall i början av november från en plats strax norr om Gävle. Meteorregnet tauriderna brukar bjuda på fina eldklot men denna smäll var ändå något i hästväg – rökspåret efter den hängde kvar på himlen i över en halvtimme, skriver Andre på spaceweather.com

Foto: ©Martin Fransson9 Martin Fransson: Hästhuvudnebulosan
Hästhuvudnebulosan är en klassiker för djuprymdsfotografen. Här i Martin Franssons bild finns det mycket att upptäcka: stjärnor i alla färger, den eldiga Flamnebulosan till vänster och i mitten den mystiska hästen själv, en pelare av stoft och damm, utmejslad av stjärnstrålning.

Foto: © Martin Fransson10 Martin Fransson: Nordamerikanebulosan
Listan avslutas med ett fjärde bevis på vilket kanonår det har varit för Martin Fransson. Hans Nordamerikanebulosa bjuder på en färgfest i skärt och svart och har redan prytt omslaget till tidningen Telescopiums senaste nummer.

Foto: © Martin Fransson, Jörgen Tannerstedt, Tomas Wikander, Cristofer Eriksson, Göran StrandFlera andra bilder låg bara en enda poäng från topp 10. I detta kollage syns Rosettnebulosan av Martin Fransson, norrsken över Öland av Jörgen Tannerstedt, Pelikannebulosan av Tomas Wikander, Själnebulosan av Cristofer Eriksson, Vintergatan med en kvarn i förgrunden av Jörgen Tannerstedt, och den totala solförmörkelsen från Färöarna av Göran Strand.

Så valde vi vinnarna: Efter vår efterlysning fick vi nomineringar från både läsare och från Sveriges astrofotografer. De nominerade hamnade på en långlista på över hundra bilder som vi valde ut från de publicerats under året på Astronets galleri, samt några andra ställen. Listan gallrades ner till 34 stycken – en process där vi fick god hjälp av Elvire de Beck, astronom vid Onsala rymdobservatorium och Chalmers. Sedan fick jurymedlemmarna ge poäng mellan 1 och 10 till bilderna och slutlistan sammanställdes utifrån betygen.

Se tidigare års bästa bilder: 2009, 2010, 2011, 20122013 och 2014.