De bästa svenska astronomibilderna 2016

Stjärnhimlen är vacker bara man tittar på den – men att göra en bra bild med en kamera kräver talang, planering, arbete och en gnutta tur.

För åttonde året i rad korar Populär Astronomi årets bästa svenska astronomibilder. Urvalet har gjorts denna gång av redaktionen med hjälp av en gästdomare, astronomen Maria Sundin. Längre ner kan du läsa om hur vi gjorde.

Här kommer alltså bilderna som vi valt ut som 2016 årets bästa. Klicka på varje bild för att se i större format. Fotograferna har copyright på sina bilder, så om du vill använda någon av dem så ska du fråga fotografen först.

Vi börjar med vinnaren!

1 Göran Strand: Månen går upp över en fjälltopp i Jämtland

Foto: © Göran Strand
Foto: © Göran Strand

Göran Strands bild av månuppgången fångar ett ögonblick – strax efter kl 20 den 16 augusti 2016, med tunna moln som tävlar med vinden över fjälltoppen – men har också något tidlöst över sig. Supermånar och förmörkelser har gjort månskådning folklig på nytt, men Maria Sundin känner igen motivet från norska målaren Harald Solbergs bild En blomsteräng norrut från 1905, och ännu längre tillbaka.

– I denna bild kan man se spår av hur måne och sol har använts som kalender, alltså var den syns i förhållande till landmärken, säger Maria Sundin.

Göran Strands bild på solen blev bästa svenska astronomibild 2013. På Göran Strands hemsida och blogg kan du se många fler fotografier. Han finns att följa på Facebook, på Instagram och på Twitter, och han har även publicerat fotoböckerna Ljusår och Jämtlandsnatt.

2 Zoltan Nagy: Elefantsnabeln

Foto: © Zoltan Nagy
Foto: © Zoltan Nagy

Märklig, mörk, mystisk: Elefantsnabelnebulosan i stjärnbilden Cepheus fascinerar i Zoltan Nagys suggestiva bild. Snabeln, ett avlångt, mörkt moln i vilket nyfödda stjärnor ligger dolda, finns drygt 2400 ljusår från jorden i ett större komplex av gasmoln med namnet IC 1396 (se bilderna från NASA:s Spitzerteleskop). På Zoltans hemsida finns fler av hans bilder eller på Astronet. Zoltan Nagy tog förra årets vinnande svenska astronomibild på galaxen NGC 7331.

3 Zoltan Nagy: Flaming star-nebulosan

Foto: Zoltan Nagy
Foto: © Zoltan Nagy

En ung, tung och het stjärna rör sig fort genom galaxen, och lyser upp sin omgivning i rött och blått. Flaming star-nebulosan i stjärnbilden Kusken är ett favoritobjekt för världens astrofotografer. I Zoltan Nagys bild, som han berättat inspirerades av Martin Franssons vidvinkelbild på samma stycke himmel, kommer både stjärnan AE Aurigae och den flammande nebulosan till sin rätt.

4 Peter Rosén: Solhalo över Stockholm

Foto: Peter Rosén
Foto: © Peter Rosén

En klar januaridag fylldes luften över Stockholm av små små iskristaller. Genom dem bröts solens ljus för att skapa en halo runt solen och två lysande, regbågsfärgade bisolar. Genom en av dessa fångade Peter Rosén Högalidskyrkans torn, en flock med måsar – och till och med iskristallerna, som avslöjas som skaparna av bisolen längst upp i bilden. Hela halon med bisolarna – sundogs på engelska – finns också i en utzoomad version – med Peters och grannens hundar i förgrunden.

5 Magnus Nyborg: Jupiter med röd fläck och två månar

Foto: Magnus Nyborg
Foto: © Magnus Nyborg

Planetfoto är en rejäl utmaning för amatörastronomer. I örebrofotografen Magnus Nyborgs bild visar Jupiter upp sin bästa sida, med den eviga stormiga röda fläcken och vackra orangea band, med månarna Io och Europa till vänster respektive höger om planeten. Fler av Magnus bilder finns på Astronet.

6 Jörgen Tannerstedt: Perseider över Öland

Foto: Jörgen Tannerstedt
Foto: © Jörgen Tannerstedt

Jörgen Tannerstedts spektakulära montage av årets perseidmeteorer över Öland, som han gett namnet Falling down, känner några igen från Populär Astronomis decembernummer. Den fick illustrera Lars Magnussons artikel om hur Jörgen och andra i Grönhögens astronomiska förening kartlagt och arbetat för att skydda Ölands mörkaste och mest astronomivänliga platser. Jordens färd genom rymden och in i ett glest men gigantiskt moln av kometgrus är nästan påtaglig, och längre bort lyser Vintergatsbandet och Andromedagalaxen. Fler av Jörgens bilder finns på 500px och på Facebook.

7 Niklas Hjort: Norrsken över Torne träsk

Foto: Niklas Hjort
Foto: © Niklas Hjort

Niklas Hjort bor i Abisko och har kanske lättare än många andra att få syn på norrsken. Hans projekt att fota 100 dagar av norrsken har han dokumenterat på Facebook och på Instagram-kontot @pickepock. Den här bilden togs på våren då isen på Torne träsk bildat spännande former som bildar en dramatisk förgrund till norrskenet, molnen, stjärnorna – och en meteor som blixtrar till.

8 Martin Fransson: Häxhuvudnebulosan

Foto: Martin Fransson
Foto: © Martin Fransson

Det är den blåa stjärnan Rigel i Orion som lyser upp de spöklika moln av stoft och damm som utgör Häxhuvudnebulosan. Den är en tuff utmaning för astrofotografen men här har Martin Fransson lyckats med att fånga nebulosans delikata och lite kusliga väsen. Fler av Martins bilder finns på Astronet och på hans hemsida martinfransson.com.

9 Robert Habolin: Rosettnebulosan

Foto: Robert Habolin
Foto: © Robert Habolin

I Rosettnebulosan, 5200 ljusår bort i stjärnbilden Enhörningen, finns många spännande detaljer att upptäcka. Robert Habolin visar dessutom att den går att fotografera i sådan här utsökt detalj till och med från mitt i Solna utanför Stockholm.
– Han visar att det går att ta fantastiska bilder med smalband och bra redigeringskunskaper, fastän man bor mitt i stan, skriver vännen Arne Hogmark, som nominerade bilden.
Robert och Arne har också samarbetat i en bild på spiralgalaxen M 81. Fler av Roberts bilder finns på Astronet.

10 Jörgen Tannerstedt: Fyren och Vintergatan

Foto: Jörgen Tannerstedt
Foto: © Jörgen Tannerstedt

Fyren Långe Jan på Ölands södra udde lyser tillsammans med både norrsken och Vintergatans band i Jörgen Tannerstedts mäktiga vidvinkelbild.

Grattis till alla fotograferna, och tack till er och de otaliga andra som fritt delar med sig av sina fantastiska alster på nätet. Utan amatörastronomer och deras skickliga kameraarbete och bildbehandlingsmagi skulle vi vara helt beroende av forskare för att få inblick i rymdens skönhet.

Flera andra bilder låg strax utanför topp 10:

Foton: © Zoltan Nagy, Tomas Wikander, Martin Fransson, Mia Stålnacke, Göran Strand och Cristofer Eriksson
Foton: © Zoltan Nagy, Tomas Wikander, Martin Fransson, Mia Stålnacke, Göran Strand och Cristofer Eriksson

I detta kollage syns (medsols från vänster) Konnebulosan av Zoltan Nagy, Solrosgalaxen M 94 av Tomas Wikander, Plejaderna av Martin Fransson, norrsken över Kiruna i november av Mia Stålnacke, Måndimmbåge av Göran Strand (en bild som som blivit omskriven på Bad Astronomy-bloggen) och Pacmannebulosan av Cristofer Eriksson.

Så kom vi fram till vinnarna: I år strävade vi efter en mer objektiv värdering än tidigare år. Efter vår efterlysning kom nomineringar från läsare och fotografer, många fler än något tidigare år. Dessa utgjorde vår långlista, tillsammans med andra bilder som redaktören Robert Cumming valde ut från Astronets galleri. Dessa bilder betygsattes efter fem kriterier: val av objekt och tillfälle, komposition, teknisk skicklighet, samt en mera subjektiv wow-faktor, och delades upp i tre kategorier: astrolandskap, solsystem och djuprymd. De bästa 40 bilderna anonymiserades och betygsattes enligt samma kriterier av fyra medlemmar i redaktionen: Anna Härdig och Johan Kärnfelt, båda reportrar för nätupplagan, Izabella Remmert, ungdomsredaktör, och Gunnar Welin, biträdande redaktör. De tre kategoriernas bästa bilder bildade sedan topp 10, med krav att alla tre kategorier skulle ha minst en bild på topp 10. Sist kallade vi in Maria Sundin, astronom vid Göteborgs universitet för att göra den slutgiltiga rangordning och utse vinnaren.

Se tidigare års bästa bilder: 2009, 2010, 2011, 201220132014 och 2015.