Sedan den 7 maj kretsar ESA-sonden Venus Express i sin slutgiltiga bana runt vår molntäckta grannplanet. Strömmen av data från sonden har redan bjudit på både överraskningar och nya inblick in i redan kända fenomen. Till exempel har svenska instrumentet ASPERA-4 sett hur Venus atmosfär tappar stora mängder syre och andra ämnen till rymden. Det är värdefulla mätningar för att förstå hur Venus klimat förändrats, menar Professor Stas Barabash vid Institutet för rymdfysik i Kiruna. Och så har instrumentet VIRTIS undersökt sydpolens extremt underliga dubbelvirvel.
Mer hos ESA om vad Venus Express upptäckt
Venus Express’ hemsida

Bild:
Denna märkliga dubbelvirvel syns bland molnen vid Venus sydpol. De tre infrarödbilderna från Venus Express-instrumentet VIRTIS är tagna i olika färger, och fångar molnmönster på olika höjd ovan planetens yta. Ungefär 70 km upp på bilden till vänster, till 60 km till höger. Klicka för att se en rörlig bild. (Bild: ESA/VIRTIS/INAF-IASF/Obs. de Paris-LESIA)