Astronomer har bra pejl på hur stjärnor bildas. Eller rättare sagt, de har bra koll på hur mindre stjärnor bildas, som solen till exempel. Hur tunga stjärnor föds är knepigare, men nu har radioastronomen Maria Beltran med kollegor gjort en upptäckt som gör en hel del klarare. De har tittat på radiovågor från en stjärna 25 000 ljusår bort som heter G24 A1, och sett att gasen runtomkring stjärnan rör sig åt alla möjliga håll. Utåt, runt stjärnan i en roterande skiva, och – här kommer det nya – även inåt. Det visar att det faktiskt går att få ihop till en tungviktarstjärna mer eller mindre på samma sätt som för mindre stjärnor. Inga skumma knep behövs alltså. Det är vetenskap det.
Läs mer hos amerikanska radioobservatoriet NRAO

Bild: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF
Unga nytända tunga stjärnor har en tendens att blåsa bort nästan lika mycket gas som de samlar in. Nya observationer visar tecken på infallande gas runt en ung tungviktare, vilket bekräftar den här bilden över hur det kan se ut när en större stjärna börjar sitt liv. (Bild: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF)