I oktober blir det Astronomdagarna igen, den hår gången i norrskensbelysta Kiruna. Inbjudan till kom med epost för några dagar sedan och det är klart att man ser fram emot det enda tillfället då Sveriges astronomer, proffs och amatörer, samlas och samspråkar. Värdarna har till och med reggat det fina svenska domännamnet rymd.org som hemsida för mötet. Men mer svenska än det får man leta efter.

Bild: Jörgen Hedin/rymd.org
Kirunas Institutet för rymdfysik är värd för årets Astronomdagar i oktober. (Bild: Jörgen Hedin/rymd.org)

Förhandsinformationen och webbsidan är nämligen så när som namnet Astronomdagarna helt och hållet på engelska. Mötets syfte är att ’diskutera, informera och utveckla nya ideer inom både astronomisk och rymdvetenskaplig forskning och utbildning’, men inte ens det målet finns nerskrivet på svenska (därav min knackiga översättning). Det vore förstås synd om de utländska förmågorna bland Sveriges astronomer skulle känna sig utanför. Men det känns som om att arrangörerna Svenska nationalkommittén för astronomi och Svenska astronomiska sällskapet går lite väl långt i sitt iver att vara internationellt tillgängliga, och tycks glömma bort att de har ett ansvar att hålla svensk astronomi levande även på landets i särklass mest populära språk. Okej, Melodifestivalen håller ju på gå åt samma håll, men popmusik på svenska lever ändå och frodas. Svenska språket hotas sannolikt mer av domänförluster inom naturvetenskaplig forskning än av ännu en svårförståelig dänga från The Ark.