Just nu pågår det omtalade (i alla fall här och här) Nobelsymposium om planetsystemens fysik på Lidingö utanför Stockholm. Deltagarna har tillsammans upptäckt fler exoplaneter än man törs räkna upp, så det var med viss vördnad att jag smög in på tillställningen under några timmar för att göra en intervju till ett kommande nummer av Populär Astronomi. Vad kan man rapportera? Det skvallras om planeter upptäckt runt en vit dvärg, och om vatten i en jupiterliknande planets atmosfär. Det stormar lite grann kring om höga halter av tunga grundämnen i en stjärna verkligen säger något om dess planetvänlighet – därom tvistar de lärda (och jag såg dem göra det!). Den europeiskt upptäckta planeten Gliese 581c nämndes flitigt, och man fick en viss känsla av att Europa faktiskt vinner kampen om planeterna just nu. Europeiska rymdorganet ESAs Malcolm Fridlund kommenterade i sitt föredrag att numera så talar faktiskt rymdstyrelser om de viktiga frågorna inom exoplanetforskning och jakten på nya jordar. Annat var det förr. Men alla rymdstyrelser är inte lika på, tycker vissa: ’En av två stycken! ropade någon — kritiken mot NASA var underförstått, och alla skrattade.

Bild: PA
Exoplanetforskning står i fokus på veckans Nobelsymposium på Lidingö. (Bild: PA)