När man tittar långt bort i universum tittar man tillbaka i tiden. Nu sprängs rekordet för hur långt tillbaka i tiden man kunnat se. Ett amerikanskt-brittiskt forskarlag tror sig ha sett unga galaxer vars ljus började sin resa mot oss när universum var blott 4 procent av sin nuvarande storlek. Det är betydligt äldre och längre bort än det tidigare rekordet. De svåra observationerna gjordes med Keck-teleskopet på Hawaii, och för att hitta galaxerna använde man en fiffig teknik. Forskarna letade efter avlägsna galaxer precis där ljuset från dem förstärks med uppemot 20 gånger av så kallad gravitationslinsning. Det är när den stora massan i hela galaxhopar fungerar som linser, förvränger och förstärker ljuset från mer avlägsna ljuskällor, som just universums kanske första kull med bebisgalaxer.
Originalartikeln på arXiv.org
Podcast om upptäckten hos tidningen Astronomy
Andra bloggar om: , , ,

Bild: D. Stark m fl/CalTech
Daniel Stark med kollegor vinner onekligen priset för årets fulaste galaxkort. Men som med de bästa paparazzibilder är väl motivet intressantare än kvalitén. Den här bilden visar förresten ett spektrum, och den suddiga fläcken i mitten tros vara ljus från väteatomer i en liten stjärnbildande galax från då universum bara var 750 miljoner år gammalt. Klicka för fler bilder och länkar. (Bild: D. Stark m fl/CalTech)

1 KOMMENTAR

 1. Hur långt tillbaka är det teoretisk möjligt att se tillbaka i tiden?

  Kan du förklara för mej, som inte vet. Mina tankebanor är att om en explosition äger rum för 13miljarder år sedan och vi på jordklotet oxå 13miljarder år senare kommer på möjligheten att se bakåt i tiden.

  Då borde ju det allra första ljuset redan ha passerat oss i detta nu.

  eller expanderar universum fortare än ljusets hastighet?

  stannar ljuset kvar där?

  hjälp mej att förstå

Comments are closed.