Radiovågor från rymden — eller från radiosändare på jorden — kan erbjuda mycket mer information än vad nuvarande radiomottagare utnyttjar. Nya beräkningar visar för första gången hur man kan, med rätt sorts antenn och en schysst superdator, krama information ur en radiosignal på ett sätt som bara laserforskare hittills kunnat göra. Bakom genombrottet ligger ett gäng rymdfysiker och matematiker lett av rymdfysikern Bo Thidé vid Institutet för rymdfysik i Uppsala. I teamet ingår forskare från Tyskland, Ryssland och Skottland, samt civilingenjörsstudenterna Johan Sjöholm och Kristoffer Palmer.

Bild: IRF
Med rätt slags antenner och en del datorkkraft kan man se skillnaden mellan radiosignaler med olika kvantfysiska egenskaper. I bilden visas hur en dubbelring av antenner uppfattar signaler med olika mängder (andas djupt nu) banrörelsemängdsmoment. (Bild: IRF)

SR Vetenskapsradion fångar upp att tekniken i framtiden kan innebära ett nytt sätt för radiokanaler att dela på frekvenser. Den kan också ha sina tillämpningar inom mobiltelefonin. Thidé och sina kollegor har redan börjat testa tekniken inom LOIS, skandinavisk pendang till antennätverket LOFAR, som blir Europas nästa stora radioteleskop.
Pressrelease hos IRF
Originalartikel på arXiv.org
Andra bloggar om: , , ,