Christer Fuglesang vill att Europa ska satsa på att skicka människor till månen. På eftermiddagens seminarium här på Bokmässan i Göteborg samtalade han med astronomen Marie Rådbo, Sven Grahn och Kerstin Fredga. Rymdveteranerna Fredga och Grahn mindes hur de en gång valde ut Christer för att bli Sveriges första astronaut. Samtalet rörde dock hela det svenska rymdäventyret från 1961 fram till idag och vidare in i framtiden. Närmast kommer Fuglesang med all säkerhet bli aktuell för en ny resa till rymdstationen 2009. Nu när NASA smider planer på att åka tillbaka till månen vill han gärna vara med, men hans arbetsgivare ESAs, enligt Christer själv ’löjligt låga’, pensionsålder kommer att sätta stopp för det. Överlag verkar Fuglesang vara en smula frustrerad med trögheten inom den europeiska rymdfarten. USA och Kina planerar att skicka astronauter till månen, men i Europa har inga planer på bemannade resor till vare sig månen eller Mars.
— I Europa så vi snackar lite grann. Men vi behöver bygga en farkost som kan skicka européer upp till rymden.
Det skulle enligt Fuglesang ge en identitetskänsla och lyfta fram vår gemensamma kultur och värderingar. Han menar att tekniken finns framme, och att Europa lyckats med liknande projekt förr, som t ex när Ariane-raketen togs fram.
— Vi kan bygga på farkosten ATV och se till att vi kan få människor på den.
Fuglesang visade upp en summering av de europeiska astronauternas vision för framtiden i rymden, som han och andra försöker sälja in till politikerna. Den innefattar européer på månen, och så småningom på Mars. Europa ska ha oberoende tillgång till rymden och vara en jämlik partner i samarbeten med de andra stora rymdstyrelserna. Snart kommer man utlysa nya platser på ESAs träningsprogram för astronauter, men även den utlysningen har försenats av politikerna.
— Man har inte lyckats få politisk enighet, säger Fuglesang.
Rapport om Fuglesang på mässan i GT

Bild: malte
Christer Fuglesang berättar om rymdresan 2006 för Marie Rådbo, Sven Grahn och Kerstin Fredga. (Bild: malte)