Borta på Forskning & framsteg börjar några nya bloggare, och då blir det personalbyte på astrofronten. Bland FoF-bloggarna har astronomen Jesper Sollerman hittills varit flitigast av alla. Nu efter 100 inlägg så lägger han av, vilket kan betecknas som en förlust för den svenska vetenskapsbloggosfären. Men vi misströstar inte, för in kommer istället kosmologen och författaren Ulf Danielsson. I sitt första inlägg tar han strid med de som tycker att frågan om tiden före big bang kanske lämnar plats åt Gud (eller någon liknande skapare). Som Sean Carroll skrev på favvobloggen Cosmic Variance i april, vi vet mer än man kanske skulle tro om tiden före big bang (han fortsätte tankegångarna häromveckan). Eller vi börjar få pejl på vilka forskningsinriktningar som kan lösa till exempel problemet att Einsteins teorier inte duger vid stora smällen, eller inuti svarta hål. Carroll misstänker att den delen av universum som vi ser inte är typiskt, något som varit ett traditionellt antagande inom kosmologin. Det har inte Ulf Danielsson uttalat sig om än, men det kanske han gör så småningom.

Bild:
I det så kallade ekpyrotiska universum, ett av de möjliga teorier för vad som hände före big bang, är det en krock mellan bran som sparkar igång den stora smällen. (Bild: Paul Steinhardt/Princeton Univ.)