Bild: OJ 287 2005-2008-projektetJag kom nyss direkt från Svartahålsgalan på AlbaNova universitetscentrum i norra Stockholm. Under galaliknande omständigheter (lite guld och glitter var det allt) röstade en välinformerad publik fram universums ’häftigaste händelsehorisont’. Kosmos allra bästa svarta hål, alltså.

Segraren blev det förhandstippade rekordtunga svarta hålet i kvasaren med det passande namnet OJ 287. Hålet, som enligt finländska astronomer väger hela 18 miljarder gånger solens massa, rapporterade vi och andra om förra veckan. Det vann med övertygande marginal över det supertunga men lite mjäkiga svarta hålet i hjärtat av vår egen galax, som kom tvåa.

Vann rätt hål då? Det tycker jag, även om några experter är tveksamma att OJ-hålets massa verkligen kan vara så pass stort. Men som galaledare och svartahålsforskare Linnea Hjalmarsdotter och Magnus Axelsson påpekade, har finländarnas slutsatser ännu inte motbevisats. OJ 287 självt ligger på ett avstånd av 3,5 miljarder ljusår, för långt bort för ett tårdrypande tacktal. Åtminstone inte i realtid.
Andra bloggar om: , , , ,