Bild: NASA/WMAP Science Team
Såhär ser satelliten WMAP:s nya karta över den kosmiska bakgrundsstrålningen ut. Efter fem års observationer fastslår man bland annat att universum är 13,73 miljarder år gammalt (plus minus 120 miljoner år). (Bild: NASA/WMAP Science Team)

Kosmologisatelliten WMAP har efter 5 år av observationer släppt nya slutsatser om hur universum är beskaffat. Satelliten samlar ljuset — eller i alla fall mikrovågsstrålningen — som släpptes fri 380 000 år efter big bang då universum blev genomskinligt för första gången. Sedan förra datasläppet så har det kanske inte hänt så mycket. WMAP-resultaten bekräftar bilden av universum som började med stora smällen och vars nuvarande tillstånd bestäms till övervägande del av mörk materia (som ingen vet vad det är för nåt) och mörk energi (som ingen vet vad det är för nåt). Nytt för denna gång är att man kunnat se tydliga tecken på neutrinerna som skapades i big bang. 380 000 år efter stora smällen så stod de för 10 procent av universums energi. Nuförtiden är de så pass kalla och skygga att inte ens ljusårstjocka lager med bly skulle räcka för att fånga några. Mer om neutrinerna finns hos New Scientist. Borta på Bad Astronomy förklarar Phil Plait alltsammans på ett pedagogiskt sätt.
Andra bloggar om: , , , , ,

1 KOMMENTAR

  1. Vad jag förstår mäter man den här bakgrundstrålningen på en specifik våglängd och frekvens eftersom dessa hör i hop.När universum blev genomskinligt och släppte iväg den här strålninge borde det väl rimligen varit tillsammans med en massa annan strålning med både högre och lägre frekvens( eller energi kanske). Varför mäter vi just den här..

Comments are closed.