Jakten på jordliknande planeter fortsätter. Nu säger ett gäng astronomer från Spanien att de upptäckt en planet på bara fem gånger jordens massa runt stjärnan GJ 436, 30 ljusår bort i Lejonets stjärnbild (pressmeddelande, originalartikel). Nyhetsmedierna har hakat på, t ex AFP, SR Vetenskapsradion, Metro och Aftonbladet tv. Tidigare observationer av samma stjärna visade en planet i storleksklass Neptunus som har en egendomligt avlång bana. Man anade att det berodde på en annan, osynlig planets inflytande. Men andra forskare är skeptiska. En av dem är professor Michel Mayor från Geneves observatorium, som 1995 upptäckte den första exoplaneten tillsammans med kollegan Didier Queloz. Han var på besök i Stockholm idag.
— Idén är bra, säger han. Men det är synd att de inte tog tid på sig att göra fler mätningar! Man borde kunna se hur den Neptunus-stora planetens passager blir längre med tiden. Nu har man observerat flera passager, men utan att se något tecken på en andra planet.
Jag passade på att fråga Michel Mayor om jakten på nya jordar och vad han tror om liv i andra solsystem. Resultatet kommer ni få läsa i Populär Astronomis nästa nummer. Men han är övertygad om att det finns massor med planeter i samma storlek som den eventuella planeten runt GJ 436.
— Vi ser väldigt många planeter med låg massa, kring 5-10 gånger jordens. Ingen vet om de är steniga eller inte, men det finns fler än vad vi hade väntat oss.

Bild: G. Laughlin/oklo.org
Det är den Neptunus-stora planeten GJ 436 b:s underliga bana som har övertygat spanska forskare att ännu en planet finns i samma system, med en massa på 5 gånger jordens. Men det är ännu oklart om beviset för den håller. (Diagram: G. Laughlin/oklo.org)

Andra bloggar om: , , , , ,