I augusti i fjol skrevs det en hel del om ”det stora tomrummet”, en förvånansvärt stor och kall del av den kosmiska bakgrundsstrålningen. Astronomen Lawrence Rudnick med flera stod bakom upptäckten, som verkade tyda på att det finns ett slags hålrum i universum som är över en miljard ljusår tvärsöver. Det är en ganska betydande del av det vi kan se av universum, och kosmologer fick börja fundera över hur det egentligen ligger till med uppbyggnad av storskaliga strukturer i ett tidigt universum.

Nu har Kendrick Smith från Cambridges Universitet och Dragan Huterer från University of Michigan kommit fram till att det kan vara en fråga om hur man räknar. De har gjort en omvärdering av de data som Rudnick och de andra hade tillgång till, som tyder på att det kanske inte alls finns något tomrum där. Smith förklarar att det till och med går att se ett överskott av galaxer i vissa delar av tomrummet, med samma statistiska noggrannhet.

Det där med statistik är inte alltid så lätt. Det bästa sättet att lösa problemet är antagligen att titta in i tomrummet med ett vanligt optiskt teleskop och helt enkelt räkna galaxer. Däremot finns det ju fortfarande en ”kall fläck” i bakgrundsstrålningen, som forskarna vill veta mer om. Fortsättning följer, med andra ord.


Såhär ser den kalla fläcken i bakgrundsstrålningen ut. (Bild: NASA/WMAP Science Team)

Nyheten kommer från NewScientist, men du kan läsa den i sin helhet från EurekAlert