NASA-sonden Deep Impact heter numera EPOXI och sysslar inte längre med att avfyra projektiler mot kometer (som den gjorde med kometen Tempel 1 2005). Numera letar den jordliknande planeter runt fem näraliggande stjärnor (mer om uppdraget här). Men inte bara det. I maj så tittade den tillbaka mot jorden och filmade något som ingen sett förut – när månen passerar framför jorden.

Månen passerar över jorden i denna lilla film tagen av sonden EPOXI, fd Deep Impact, tagen från 30 miljoner kilometers avstånd. Den är tagen i infraröd ljus, som får kontinenterna att framstå tydligare. (Video: Donald J. Lindler, Sigma Space Corporation/GSFC; EPOCh/DIXI Science Teams)

Mer om filmen finns hos New Scientist, Planetary Society-Emily och Bad Astronomy-bloggen. Poängen med bilden, som planetforskare Sara Seager förklarar i NASA:s pressmeddelande är att visa lite grann hur en jord kan se ut sett från håll. Olika ljusstark beroende på molntäcket, och lite ljussvagare varje gång en måne åker förbi. Inte ens påtänka teleskop kommer att kunna se främmande jordar såhär bra, men att kunna se en ljuspunkt som skiftar i klarhet och färg inte är otänkbart. Om nu rymdstyrelserna väljer att satsa sina pengar på det – ESA och NASA verkar för tillfället lite skraja för ambitiösa projekt som Darwin och TPF.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.