Universum expanderar (som bekant) allt fortare. Ingen vet varför, men astronomer och fysiker gör sitt bästa för att ringa in den så kallade mörka energin, som tros ligga bakom accelerationen. Just nu pekar det mesta på att den mörka energin funkar som ett slags inneboende egenskap av själva rumtiden, som är detsamma i hela universum och i alla tider (och som beskrivs av Einsteins smartaste tabbe, den kosmologiska konstanten). Tryggt på nåt vis, om universum nu ska insistera på att accelerera, men kanske en smula tråkigt. I ett försök att luska fram spår av mer spännande förklaringar har mina stockholmskollegor Michael Blomqvist, Edvard Mörtsell och Serena Nobili analyserat observationer av avlägsna supernovor och letat tecken på att den mörka energin ser olika ut på olika håll på natthimlen. Deras slutsats (läs mer hos Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet (1)? Inget sånt syns, och universum verkar visst accelerera lika mycket åt alla håll. Tråkigt och tryggt fortfarande, alltså, men de visar också hur man kommer att kunna göra samma analys med hjälp av t ex framtida rymdteleskopet SNAP och utsätta teorier om den mörka energin för ännu tuffare prov.


Det var de avlägsna supernovorna som avslöjade 1998 att universum accelererar. Nu visar de att det gör det lika fort åt alla håll. Bild: NASA/A. Riess (STScI)

(1) Som äntligen skaffat ett RSS-flöde för sin nyhetstjänst. Heja.