Lugn, det handlar inte om utomjordingar. Men objektet SCP 06F6, som upptäcktes med Hubble-teleskopet i februari 2006 och därefter syntes i sju månader innan det slutligen bleknade liknar egentligen ingenting man tidigare har sett. Objektet blev stadigt ljusare i ungefär 100 dagar, och bleknade sedan bort på samma stadiga sätt, på ungefär lika lång tid. En supernova brukar inte ta mer än tre veckor på sig att nå intensitetsmaximum. Upptäckten gjordes av ett internationellt forskarlag lett av Kyle Barbary, där bland andra svenskarna Rahman Amanullah och Ariel Goobar ingår.


En jämförelse av samma ställe på himlen där SCP 06F6 dök upp (Bild: Barbary et al)
Dessutom är spektrat från ljuset svårt att tyda. Det finns tydliga spektrallinjer, men de verkar inte stämma med några andra spektra som man sett, inte ens från hela Sloan Digital Sky Survey, som ändå snart täcker en fjärdedel av himlavalvet. Eftersom det inte liknar något man sett förut är det till och med svårt att veta om det här ljuset kommer från någonting i vår egen galax, eller om det är väldigt avlägset.

Det har spekulerats i att det skulle kunna vara ett väldigt tungt objekt som rört sig förbi en avlägsen ljuskälla, och därigenom förstärkt ljuset genom gravitationslinsning under passagen, vilket skulle förklara varför ljuskurvan är så symmetrisk. Däremot finns det andra faktorer som inte passar in i den teorin, och spektrat är ju fortfarande lite av ett mysterium.

Den troligaste förklaringen verkar ändå vara någon typ av supernovaexplosion, och en teori som förts fram av ett team lett av Boris Gänsicke vid Warwicks universitet i Storbritannien för några dagar sedan, är att det kan röra sig om en kol-rik stjärna som genomgått en ”supernova-liknande” händelse, eftersom spektrat faktiskt stämmer någorlunda med en stjärna som innehåller mycket kol.

Diskussionen lär fortsätta, och än är nog inte sista ordet sagt om SCP 06F6. Den insatte astronomen kan läsa om upptäckten i de ursprungliga artiklarna från Barbary et al, och Gänsicke et al.
En lite mer lättfattlig sammanfattning finns i den här pressreleasen.

4 KOMMENTARER

  1. ahahah, jag skulle egentligen skriva: kanske är det en pulsar. men aja, fick bli :Skriv in din kommentar här. ehhehe. Hur blev det så? :S

  2. Det verkar som att du hann skicka kommentaren innan du hade skrivit den! Om jag minns mina pulsarer rätt så brukar de långsammaste blinka ungefär en gång i sekunden innan de slutligen slocknar helt. Men vi får väl se om den här kol-supernova-liknande händelsen verkar vettig, eller om nån kommer med ett bättre förslag.

Comments are closed.