På tisdag offentliggörs vilka som vunnit årets Nobelpris i fysik, och DN:s Karin Bojs tippar vinnarna. Liksom Thomson-Reuters (vars förutsägelser kommenteras på bloggen The Great Beyond) tror hon på astronomen Vera Rubin, vars mätningar av galaxernas rörelser först pekade på att det finns mörk materia i universum. Likaså nämner hon astronomerna som upptäckte universums acceleration och därmed den mystiska mörka energin (Saul Perlmutter och Brian Schmidt hade jag sagt, Perlmutter och Bob Kirshner tror Bojs). Jag gissar att Nobelkommittén inte riktigt övertygats av Projektilhopen och WMAP:s kosmiska sifferlista och väntar tills tyngre bevis för mörk materia och mörk energi dykt upp. Bojs föreslår också astronomerna som upptäckte de första planeterna utanför solsystemet – Alexander Wolszczan och Dale Frail för upptäckten av planeter runt en pulsar, och Michel Mayor och Didier Queloz för de första planeter runt en vanlig stjärna (här ligger även Geoff Marcy och Paul Butler bra till). Det är fantastiska mätningar de gjort och exoplaneter är ju bland det allra mest spännande som astronomer upptäckt under min livstid, men är det verkligen fysik det där? Nobelnissarna brukar vara rätt petiga med sånt. Jag tror att 2008 blir ännu ett år då den markbundna fysiken tar priset, men det vore helt klart roligt om Karin får rätt.