Rymdteleskopet Fermi (som tidigare hette GLAST och involverar en del folk här i Sverige) tittar på gammastrålning från rymden, och spanar därför efter några av de mest energirika sakerna där ute. Nu har ett forskarlag från NASA upptäckt en pulsar som bara syns i gammastrålning. En pulsar är en snabbt snurrande neutronstjärna, som bildats då en tung stjärna exploderat som en supernova. I neutronstjärnan är atomerna så hårt sammanpressade att elektronerna pressats in i protonerna och bildat neutroner. Hittills har man katalogiserat ca 1 800 pulsarer.


En skiss av hur en pulsar kan se ut, med sitt stora magnetfält. Gammastrålningen kan komma från de stora rosafärgade områdena (Bild: NASA)

De flesta pulsarer ger ifrån sig en mängd elektromagnetisk strålning, framförallt i radioområdet, i vilket de första pulsarerna upptäcktes i slutet på 60-talet. Yngre pulsarer (som Krabbpulsaren och Velapulsaren) ger också ifrån sig strålning i vanligt, synligt ljus. Men aldrig tidigare har man kunnat se en pulsar som bara ger ifrån sig gammastrålning. Den här pulsaren ligger i en supernovarest som kallas CTA 1, ungefär 4 600 ljusår från Jorden i stjärnbilden Cepheus. Den ”blinkar” ungefär tre gånger per sekund, men Fermi ser bara ungefär en gammafoton i minuten. Genom att titta under lång tid kan man till slut få ihop tillräckligt mycket data för att se att det finns ett regelbundet mönster.

Upptäckten är förstås viktig för pulsarforskare, eftersom man nu måste försöka föra in den här pulsaren i tidigare modeller. Troligen är det så att gammastrålningen kommer från ett större område än radiostrålningen, och pulsaren är vinklad så att vi bara ser gammastrålningen, men inte radiovågorna. Samtidigt visar den att vi nu har tillräckliga medel för att göra detaljerade och relativt exakta observationer i gammaområdet, vilket är väldigt svårt eftersom gammastrålning har en tendens att bara åka rakt igenom de flesta material. Man kan därför inte reflektera gammastrålar i speglar eller liknande, som man gör i ett vanligt teleskop.

Läs mer om Fermi på NASAs engelska sida om teleskopet, eller från den svenska gruppen.