Solens korona som den såg ut igår, sedd från solsatelliten SOHO i rymden.

Nån mer än jag som såg norrsken igår kväll? Solen börjar bli lite mer aktiv igen (New Scientist i oktober) och det är då var det intressant att det skulle handla om sol och klimat i dagens P1 Morgon. Tyvärr fanns det inget nytt att berätta. För exakt ett år sedan så intervjuade jag lundafysikern Henrik Lundstedt och då sa han exakt samma saker som i dagens intervju med P1-reporter Sven Börjesson. Han påstår fortfarande att den globala temperaturen mattats av sedan början av 2000talet, något som jag inte hittar något bevis för. Sedan fick man till en debatt mellan KTH:s klimatskeptiske kemist Peter Stilbs och SMHI-meteorologen Joakim Langner som inte tillförde speciellt mycket vad gäller solens koppling till klimatet. Sverige har massor med duktiga solforskare men det är mest bara klimatskeptiker som Lundstedt som uttalar sig i media. Om det beror i det aktuella fallet på forskarna själva eller P1 vet jag dock inte.
Svenska geobloggen Terra Incognita skriver förresten om temperaturkurvor och om varför den nuvarande temperaturförändringen skiljer sig från de tidigare.