Solens korona som den såg ut igår, sedd från solsatelliten SOHO i rymden.

Nån mer än jag som såg norrsken igår kväll? Solen börjar bli lite mer aktiv igen (New Scientist i oktober) och det är då var det intressant att det skulle handla om sol och klimat i dagens P1 Morgon. Tyvärr fanns det inget nytt att berätta. För exakt ett år sedan så intervjuade jag lundafysikern Henrik Lundstedt och då sa han exakt samma saker som i dagens intervju med P1-reporter Sven Börjesson. Han påstår fortfarande att den globala temperaturen mattats av sedan början av 2000talet, något som jag inte hittar något bevis för. Sedan fick man till en debatt mellan KTH:s klimatskeptiske kemist Peter Stilbs och SMHI-meteorologen Joakim Langner som inte tillförde speciellt mycket vad gäller solens koppling till klimatet. Sverige har massor med duktiga solforskare men det är mest bara klimatskeptiker som Lundstedt som uttalar sig i media. Om det beror i det aktuella fallet på forskarna själva eller P1 vet jag dock inte.
Svenska geobloggen Terra Incognita skriver förresten om temperaturkurvor och om varför den nuvarande temperaturförändringen skiljer sig från de tidigare.

6 KOMMENTARER

 1. Konstigt, alla forskare är ju eniga sägs det ju. Eller det kanske är så att bara de som blindt tror på IPCC är ”riktiga” forskare, de övriga ränknas kanske därför inte in.

  Det med temperaturerna behöver du inte fundera så mycket över, det finns ju mätdata från sateliter, bara att läsa själv.

  Vad sägs om den danske forskaren Henrik Svensmarks forskning om solens magnetfälts påverkan på molnbildningen? Har han bara hittat på sina resultat?

 2. Alla är inte eniga, inte ens Karin Bojs skulle förneka det!

  Svensmark och Friis-Christensen har om jag förstått saken rätt lyckats visa att kosmiska partiklar kan påverka molnbildning på vissa nivåer i atmosfären. Att därifrån dra slutsatsen att det är solens magnetfält som styr temperaturförändringar är ett stort steg som många inte håller med dem om – t ex Rasmus Benestad på Real Climate. (När jag pratade med Henrik Lundstedt så ville inte ens han gå med på att Svensmark skulle ha rätt om det globala klimatet, och han rekommenderade hans bok De Kylande Stjärnorna mest för att ”den är rolig!”.) Påhitt: nej, överdrivna slutsatser: ja, med andra ord.

 3. Äsch ja, den eländiga kombinationen lätta moln och ljusföroreningar. Det finns ingen magnetometer i Stockholmstrakten som du kan kolla på?

  När jag jagade norrsken i Kiruna tittade jag på IRF:s realtidsmagnetometerdata över webben, och så gick jag ut när magmetometern ”stack iväg”. Mycket praktiskt.

Comments are closed.