På torsdagen den 8 januari invigs AlbaNovateleskopet här i Stockholm, en kort promenad längs korridoren från där jag sitter just nu. Stockholms universitet hävdar i sitt pressmeddelande att teleskopet blir Sveriges största. En sådan överdrift bör man inte komma undan med: enligt universitetets egen Institution för astronomi är teleskopet bara ”det största optiska teleskopet i bruk i Sverige”.

Vilka är då landets största och bästa teleskop?

AlbaNovateleskopet: splitternytt men inte störst i Sverige. (Foto: Teresa Riehm)
AlbaNovateleskopet: splitternytt men inte störst i Sverige. (Foto: Teresa Riehm)

Störst är landets radioteleskop. 25-meters radioteleskopet vid Onsala rymdobservatorium i norra Halland, följt av Onsalas golfboll-liknande 20-meters teleskop. Sen kommer Onsalas söta lilla antenn SALSA (2,3 meter), som man kan läsa om i Populär Astronomis decembernummer, och de lika stora radioantennerna i Stockholm Centimetre Radio Telescopes. De sitter bara några meter från AlbaNovateleskopet.

När det gäller teleskop för synligt ljus så är Sveriges största teleskop faktiskt ganska hopplösa. Schmidtteleskopet vid nedlagda Kvistabergs observatorium har en spegel på 1,35 meter men används inte längre. Lunds universitets CAT, som ju flyttades från en bergtopp i Chile 2006, (spegel på 1,5 meter) finns nu på plats i Lund men enligt vard jag erfarit saknas pengar för att få igång det. Enmetersreflektorn på Saltsjöbadens observatorium används inte heller längre.

Uppsala universitets något mindre Westerlundtelskop, av samma modell som AlbaNovateleskopet har en spegel på 0,9 meter och används flitigt i undervisning.

Men är de här Sveriges bästa teleskop? De svenska amatörastronomernas bilder som går att skåda på till exempel Astronets fina galleri är gjorda med rätt små teleskop. Men amatörerna gör sina bilder med en kärlek till stjärnorna och nebulosorna som proffsastronomer fortfarande hyser, men bara när de befinner sig på VLT eller laddar ner sina data från Hubbleteleskopet. Storlek har visst betydelse, men platsen, vädret och engagemang hos observatören – amatör eller proffs – är helt avgörande. AlbaNovateleskopets läge är faktiskt uruselt med tanke på väder och ljusföroreningarna från Stockholms stad. Å andra sidan har det tillgång till en miljonstad full av kunniga forskare, datanördar och rymdentusiaster.
[Uppdatering: Intervju med astronomen Göran Olofsson i DN, med vettig diskussion om teleskopstorlekar.]