Bild: CNRS/Observatoire de Paris
Nya jordstora exoplaneten Corot-Exo-7 b, 390 ljusår bort, upptäcktes av att den passerat framför sin stjärna och minskat ljuset från den med ynka 0,04 procent. Animeringen visar hur ett passage framför stjärnan skulle kunna se ut från närmare håll. (Bild: CNRS/Observatoire de Paris; klicka för en bild på stjärnan)

Nu kommer ännu en rekordartad exoplanet. Planetletarsatelliten Corot har upptäckt en planet som är bara två gånger jordens storlek. I Paris är det konferens om Corot och därifrån kommer en pressrelease på engelska; mer finns hos ESA och New Scientist har en artikel. Nya planeten, som heter Corot-Exo-7 b, ligger 390 ljusår bort och på blott 20 timmar snurrar den runt sin stjärna, som är något mindre än solen. Planetens massa är ännu inte uppmätt, men sannolikt är den den lättaste planet som vi känner till runt en vanlig stjärna. Kan det finnas liv där då? Inte en chans, menar forskarna. Den ligger så pass nära stjärnan att temperaturen på ytan måste vara mellan 1000 och 1500 grader. Det betyder sannolikt lava på hela ytan eller i bästa fall bastuliknande förhållande.
Nu har Corot visat att den klarar av att hitta planeter i jordens storleksklass, och fler upptäckter står för dörren. Till New Scientist säger Corots vetenskaplige projektledare Malcolm Fridlund att i Corots samlade data hittills finns det ’hundratals andra intressanta kandidatsignaler’.

[Uppdatering 4 februari:
Vi skickade en kort fråga till Malcolm Fridlund.
PA: Corot är ju bäst just på planeter som snurrar snabbt och nära sina solar. Vad säger då upptäckten om hur många steniga planeter det finns därute?
– Svårt att säga. Vi behöver hitta åtminstone en till innan vi kan göra statistik.
Malcolm berättar även att det nya solsystemet varit ovanligt knepigt att få kläm på.
– Det är verkligen en kufisk planet. Våra radialhastighetsmätningar tyder på ungefär 5 jordmassor eller mindre, men vi har problem med aliasing från aktivitet på stjärnan så vi behöver fler HARPS-punkter. Hittills nöjer vi oss med <11 jordmassor. ]

Notis med bakgrund hos SVT
Malcolm Fridlund pratar om planeten i en intervju på Rymden i dag
Greg Laughlin kommenterar klokt på systemic-bloggen

1 KOMMENTAR

Comments are closed.