Bild: astronomi2009.seDen 2–5 april ska alla som vill kunna titta på stjärnor, planeter och månen genom teleskop. Det är tanken med Internationella astronomiårets hörnstensprojekt 100 timmar astronomi som går av stapeln på torsdag (SVT, VLT). Så många som möjligt ska få göra som Galileo Galilei för 400 år sedan: titta genom teleskop och kikare och upptäcka universum. Allt från hobbyteleskop på trottoarer och parker till Hubbleteleskopet i rymden ska det handla om. I Sverige hålls det öppet hus hos både observatorier, museer och astronomiföreningar. De mest populära skådningsobjekt lär bli månen, planeten Saturnus och (under dagtiden) solen. Vädret ser hyfsat lovande ut just nu, men även om det skulle svika blir det ändå massor att göra.

Skåda på nätet. Även världens – och rymdens – största teleskop deltar i projektet. Ett trettiotal av världens stora observatorier deltar i ett program av webbsändningar under fredag och natten till lördag (för uppdateringar se även @telescopecast på Twitter.). Målet är att visa upp och berätta om vad proffsastronomerna observerar och ge en glimt in i forskarnas vardag. Sverige representeras av Svenska solteleskopet på kanarieön La Palma, som bisarrt nog sänder natten till lördag kl 01.30 svensk tid. Räkna med andra ord inte med liveobservationer av solen! I Halmstad ordnas webbsändningarna på storbildsskärm under fredagskvällen och arrangören Charlotte Helin hälsar att de hoppas på att någon vinkar till Halland live från ett rymdteleskops kontrollrum.

’Öppet’ i rymden. Rymdteleskopet Hubble släppa nytagna bilder på ett objekt som röstats fram på nätet. Vinnaren blev krockande spiralgalaxparet Arp 274 (som ser såhär ut enligt den bästa markbaserade bilden hittills).

Besök Sveriges teleskop. I Sverige ordnas en mängd aktiviteter på fler orter än vi kunnat ta reda på: en bra översikt finns hos Astronomiårets svenska hemsida. Håller öppet alla fyra kvällarna gör åtminstone följande: i Stockholm, både universitets AlbaNova-teleskop (på torsdag guidar jag där, kom och hälsa!) och amatörastronomerna i STAR på Observatoriekullen; Tycho Braheobservatoriet i Oxie utanför Malmö, Östergötlands Astronomiska Sällskap vid Landeryds observatorium utanför Linköping och Bifrostobservatoriet utanför Mariestad; Institutionen för astronomi vid Lunds universitet (HD, Skånskan) kommer att ha öppet för teleskopvisning och andra aktiviteter varje kväll, och från kl 16 lördagen den 4 april. I Göteborg och på Onsala rymdobservatorium händer en massa under hela helgen: mer på rymdobservatoriets hemsida. Även hemmaobservatorier öppnar för besök, som till exempel astrofotografen Micke Skafars Valleberga-observatorium utanför Helsingborg.

Tonårsläger och teleskopande på gatan. Astronomigalna tonåringar samlas förresten dessutom på Egna Vingars astronomiläger utanför Norrtälje. På annat håll möter entusiasterna folket på gator och torg. Nystartade Örebro astronomi är bara en av flera astronomiföreningar som satsar på trottoarastronomi i år. Är det stjärnklart så hittar du kikarförsedda entusiaster vid Karl Johans staty i centrala Örebro varje kväll från 2 till 5 april. Samma gäller även hos Astronomiska Sällskapet Aquila i Kristianstad med omnejd.
– Vi kommer att ha trottoarastronomi alla kvällar under 2–5 april under förutsättning att det är fint väder, hälsar ASAK:s Maria Ehrenberg.
Fler evenemang listas på det svenska astronomiårets officiella 100 timmar-sida.

Gör nåt själv! På astronomiårets internationella hemsida utropas en 24-timmars stjärnparty på lördag. Har du kikare, teleskop eller bara en mörk himmel och stjärnkarta så samla kompisarna och utropa en egen stjärnfest.

2 KOMMENTARER

  1. Sändningen från SST på La Palma är 01:30 svensk tid den 4 april. Då sommartid råder ligger vi två timmar före UT.

Comments are closed.