Foto: ©Joakim Edsjö
Månens alla kratrar gjorde succé på AlbaNova-teleskopet i Stockholm. Foto från i lördags kväll: ©Joakim Edsjö.

Visst var 100 timmar astronomi fantastiskt? Runt om i landet deltog människor i vad som måste ha blivit världens genom tiderna största astronomiska evenemang. De firade Galileo Galileis upptäckter för 400 år sedan genom att göra precis som han – titta genom teleskop på månen, Saturnus och solen.

Trots det stjärnklara vädret ligger det en tät medieskugga över astronomihelgen. Jag hittar inte en enda rapport från de 100 timmarna bland tidningarnas nätupplagor.

Störst publik drog Tycho Brahe-observatoriet utanför Malmö som rapporterar över 900 besökare på sin hemsida. Populärt var också Kunskapsgymnasiets Saltsjöbadens observatorium utanför Stockholm som där 500 besökare samlades i lördags, och även på Lunds observatorium fick hundratals taggade kika genom teleskop. Besökssiffrorna samlas på astronomi2009.se. Några andra rapporter finns på på Astronomiguiden.

Min egen höjdpunkt var i sent lördags kväll när allmänheten hade skingrats och bara några riktigt rymdtaggade var kvar. Då kunde vi rikta AlbaNova-teleskopet mot gammablixten GRB 090404 som upptäcktes av rymdeteleskopet Swift mitt under 100 timmars-eftermiddagen. Visserligen såg vi inga spår av blixtens efterglöd i våra ccd-bilder, men det var extremt kul att försöka.

Skriv gärna en kommentar och berätta något om din 100 timmars-upplevelse!