Foto: ©Joakim Edsjö
Månens alla kratrar gjorde succé på AlbaNova-teleskopet i Stockholm. Foto från i lördags kväll: ©Joakim Edsjö.

Visst var 100 timmar astronomi fantastiskt? Runt om i landet deltog människor i vad som måste ha blivit världens genom tiderna största astronomiska evenemang. De firade Galileo Galileis upptäckter för 400 år sedan genom att göra precis som han – titta genom teleskop på månen, Saturnus och solen.

Trots det stjärnklara vädret ligger det en tät medieskugga över astronomihelgen. Jag hittar inte en enda rapport från de 100 timmarna bland tidningarnas nätupplagor.

Störst publik drog Tycho Brahe-observatoriet utanför Malmö som rapporterar över 900 besökare på sin hemsida. Populärt var också Kunskapsgymnasiets Saltsjöbadens observatorium utanför Stockholm som där 500 besökare samlades i lördags, och även på Lunds observatorium fick hundratals taggade kika genom teleskop. Besökssiffrorna samlas på astronomi2009.se. Några andra rapporter finns på på Astronomiguiden.

Min egen höjdpunkt var i sent lördags kväll när allmänheten hade skingrats och bara några riktigt rymdtaggade var kvar. Då kunde vi rikta AlbaNova-teleskopet mot gammablixten GRB 090404 som upptäcktes av rymdeteleskopet Swift mitt under 100 timmars-eftermiddagen. Visserligen såg vi inga spår av blixtens efterglöd i våra ccd-bilder, men det var extremt kul att försöka.

Skriv gärna en kommentar och berätta något om din 100 timmars-upplevelse!

5 KOMMENTARER

 1. Håller helt med att uppmärksamheten har varit dålig, jämför bara med Linnéåret… Själv tillbringades helgen på Barnens Ö på Shahids astronomiläger, och det var verkligen värt resan!
  (Ulf glömde ge mig tröjan, men han ska skicka den, tack så mycket!=D)

 2. Jaa, tänkte skriva om lägret i ett eget inlägg (är det nån som har bra bilder så säg!).
  Rent allmänt så var Linnéåret mycket bättre finansierat. Åtminstone i Sverige är Astronomiåret mer av en lågbudgetfolkrörelse i jämförelse.

 3. Jag har själv inga bra bilder men på bloggen egnavingar.blogg.se finns några iaf… Ulf tog mycket bilder också om jag minns rätt.
  Du har nog rätt om Linnéåret, men vi får kämpa för att få fler att upptäcka rymden tillsammans!

 4. Frågan är om mediaskuggan berodde på dålig marknadsföring eller ointresse från journalisternas sida? Med tanke på den mediabevakning som invigningen fick kan det inte ses som annat än ett fiasko rent medianmässigt.

  De besökare som kom uppskattade dock det hela väldigt mycket om ur den synvinkeln var det hela en stor framgång.

  Uppe i Mganethuset hade vid runt 200 besökare totalt med fredag och söndag som två bottendagar pga vädret. Hur många besökare museet hade vet jag inte men det var säkert en hel del.

Comments are closed.