[Redigerat: Ja visst var det ett aprilskämt! Stora teleskop har fortfarande en lysande framtid och finanskrisen har ännu inte skördat något offer bland dem. Sen går det inte att tillämpa samma fiffiga tekniker i synligt ljus som i radio (VLTI till trots), även om det är sant att ett par tusen små teleskop samlar in lika mycket ljus som ett stort. Mindre, datortunga teleskop (typ SDSS) har framtiden för sig, och vem vet vad som händer när uppkopplade amatörer gaddar ihop sig?]

Igår rapporterade vi att de öppnar för allmänheten i helgen: nu hotas världens största teleskop av chockavveckling i finanskrisens spår. Samtidigt föreslås en helt ny lösning som kan rädda den markbaserade astronomin, då tusentals amatörteleskop kopplas samman via internet.

I ett mycket ovanligt gemensamt pressmeddelande, som blir offentligt under onsdagen, medger några av världens största observatorier med europeiska ESO i spetsen att de nu tvingas till omfattande besparingar. ESO:s 8-meters VLT, Keckteleskopen på Hawaii och spanska jätten Grantecan kan komma att avvecklas redan 2009, och framtida projekt som 42-meters E-ELT läggs på is. Detta inte bara på grund av kraftigt ökade kostnader i finanskrisens kölvatten, utan även därför att ett nytt och överraskande alternativ nu finns tillgängligt. Som dessutom är lika billigt som det är genialt.

Bild: ESO
E-ELT kanske aldrig får se dagens ljus. Tusentals sammankopplade amatörteleskop funkar lika lika bra, och betydligt billigare, enligt dagens pressmeddelande.

Det nya är de tusentals nya amatörastronomer som inspirerats att börja med astronomi under Internationella astronomiårets första månader – och deras teleskop. Observatorierna vill nu ta vara på den enorma potentialen hos de oväntat många nya amatörer. Deras små teleskop kopplas ihop med hjälp av internet och tekniska lösningar som hittills använts i distribuerad mjukvara som SETI@home och det internationella radioobservatoriet LOFAR i Holland. Extra central datorkraft doneras av CERN under tiden som partikelacceleratorn LHC väntar på lagning. Allt amatörastronomen behöver för att delta är en USB-sladd till teleskopet, en internetuppkoppling och en programvara som kan enkelt laddas ned från nätet.

Resultatet blir ett billigt, miljövänligt och kraftfullt teleskop i vilket alla kan känna sig delaktiga, heter det i pressmeddelandet. Teleskopet kommer vad vi erfarit att heta Galileo e-Telescope. En hemsida (på den något olyckliga adressen www.galet.int) väntas vara igång till helgen.

2 KOMMENTARER

Comments are closed.