Det ser ut att bli en händelserik vecka för rymdintresserade. På måndag kväll går årets mest efterlängtade rymdresa av stapeln. Rymdfärjan Atlantis åker upp till Hubbleteleskopet för att reparera, byta ut och uppgradera (TT/DN). Rymdteleskopet har under det senaste året råkat på ett antal allvarliga problem med både gyroskop, kameror och spektrografer. Själva flygningen har blivit uppskjuten flera gånger. Nu är det bara vädret som kan stoppa uppsändningen, men besöket hos Hubble är krångligare och farligare än vanliga flygningar till rymdstationen. Allt om flygningen kan man läsa i Populär Astronomis marsnummer. Har du inte det tillhands så bjuder jag på artikeln i pdf-format.

Som vanligt kan man följa vad som händer hos NASA: på rymdfärjans hemsida, i NASA TV och numera även på Twitter. Johnny Rönnberg gör som vanligt uppdateringar på svenska på Astrowebb. Astronauten Mike Massimino twittrar förresten han med under nicket Astro_Mike och ett relativt hett tips är att han blir den första som mikrobloggar direkt från rymden. (Christer Fuglesang räknas inte).

Foto: NASA
Rymdfärjan Atlantis på startplattan inför resan till Hubbleteleskopet. (Foto: NASA)

Också på måndag kan det bli julafton för klimatskeptiker – eller kanske tvärtom. I ett (tycker jag) överraskande drag ordnar Vetenskapsrådet ett seminarium i Stockholm om solen och klimatförändringarna.
– Det finns en kritik mot att inte alla sidor får höras och detta är ett tillfälle att mötas och diskutera olika teorier, säger rådets Arne Johansson i pressreleasen.
Deltar gör en radda forskare med olika utgångspunkter, bland dem forskaren och författaren Henrik Svensmark, vars slutsatser om kosmisk strålning och vädersystem ibland varit en het potatis i klimatdebatten. Jag kommer att vara med på mötet och om tekniken funkar skriver jag rapporter i mitt Twitter-flöde.

3 KOMMENTARER

  1. Ja, jo, det är väl bra egentligen. Problemet är väl huvudsakligen att de kommer att komma fram till att även om solen givetvis påverkar så har människan sannolikt ett avgörande inflytande, men vi vet inte alldeles säkert. Och då kommer rubrikerna som ett brev på posten: Forskare osäkra på solens inflytande på klimatet!

  2. @Kim: Det var mer eller mindre så det blev på mötet också. Vi fick höra ganska mycket om hur de kosmiska partiklarna kan hjälpa skapa moln, och hur mycket de gör det och var. Svaret på hur mycket verkar vara ’ganska lite’, och inte ens Svensmark ville lansera det som en avgörande spelare i temperaturförändringen.

    Pressen (iaf enligt vad jag kan hitta just nu) verkar ha struntat helt i arrangemanget, kanske just därför att utfallet var givet. Men nu kan forskarna i alla fall säga att de varit ute och diskuterat saken, och skeptikerna fick komma till tals, i alla fall i frågestundarna.

  3. Vad jag sett så brukar de flesta förnekarna hävda att det finns någon sorts konspiration av den hemliga s.k. miljömaffian som inte tillåter ideologiskt avvikande åsikter att komma fram. Så jag tycker det är trevligt att man tar sig tid att diskutera trots allt. =)

Comments are closed.