Det ser ut att bli en händelserik vecka för rymdintresserade. På måndag kväll går årets mest efterlängtade rymdresa av stapeln. Rymdfärjan Atlantis åker upp till Hubbleteleskopet för att reparera, byta ut och uppgradera (TT/DN). Rymdteleskopet har under det senaste året råkat på ett antal allvarliga problem med både gyroskop, kameror och spektrografer. Själva flygningen har blivit uppskjuten flera gånger. Nu är det bara vädret som kan stoppa uppsändningen, men besöket hos Hubble är krångligare och farligare än vanliga flygningar till rymdstationen. Allt om flygningen kan man läsa i Populär Astronomis marsnummer. Har du inte det tillhands så bjuder jag på artikeln i pdf-format.

Som vanligt kan man följa vad som händer hos NASA: på rymdfärjans hemsida, i NASA TV och numera även på Twitter. Johnny Rönnberg gör som vanligt uppdateringar på svenska på Astrowebb. Astronauten Mike Massimino twittrar förresten han med under nicket Astro_Mike och ett relativt hett tips är att han blir den första som mikrobloggar direkt från rymden. (Christer Fuglesang räknas inte).

Foto: NASA
Rymdfärjan Atlantis på startplattan inför resan till Hubbleteleskopet. (Foto: NASA)

Också på måndag kan det bli julafton för klimatskeptiker – eller kanske tvärtom. I ett (tycker jag) överraskande drag ordnar Vetenskapsrådet ett seminarium i Stockholm om solen och klimatförändringarna.
– Det finns en kritik mot att inte alla sidor får höras och detta är ett tillfälle att mötas och diskutera olika teorier, säger rådets Arne Johansson i pressreleasen.
Deltar gör en radda forskare med olika utgångspunkter, bland dem forskaren och författaren Henrik Svensmark, vars slutsatser om kosmisk strålning och vädersystem ibland varit en het potatis i klimatdebatten. Jag kommer att vara med på mötet och om tekniken funkar skriver jag rapporter i mitt Twitter-flöde.