rodastugan_liten
Skalenligt? Röda stugan intar månen, jag menar Globen. Eller solen kanske… (foto: Robert)

Västeråskonstnären Mikael Genbergs vill som bekant sätta en röd stuga på månen (themoonhouse.com). Sedan sjutiden i morse har han i alla fall en stuga på ett annat blankt vitt klot: Globen i Stockholm (vlt.se, DN). Som i vanliga fall representerar solen i skalmodellen Sweden Solar System. Jag cyklade förbi på vägen till jobbet och fick en pratstund med Genberg. Han är klädd i sponsrad jacka, prydd med allehanda rymdpins, runt halsen en nyckelknippa med helikopterföretagets namn som lyfte in stugan en timme tidigare.

PA: Nu har du gjort Globen till månen! Känner du till Sweden Solar System?
– Ja, det gör jag, är månen med där? Är den skalenlig?
(Månen finns tillsammans med jorden på Cosmonova, 18 cm bred är den.)
PA: Hur går det med projektet annars då?
– Det går bra. Nu har vi varit hos NASA Ames och pratat med dem. De har en ny månlandare på gång och vi kanske kan vara med när den åker upp 2012.
Genberg nämner samarbetet med svenska Rymdbolaget. Enligt honom har de sällan fått så bra kontakt med NASA som med projektet Månhuset. För NASA handlar det om utåtriktad verksamhet, och då är de öppna för udda idéer, menar Genberg.
– NASA är så mycket bättre på outreach än vi européer.
Röda stugan på Globen är faktiskt rolig och lyckas verkligen göra byggnaden till en himlakropp. Vilket är mer än vad astronomiårsinvigningen lyckades med i januari. Jag vet inte om det är konst, pr eller avancerad buskis men Mikael Genbergar behöver vi kanske lika mycket som Christer Fuglesangar och astrofysiker. Vad tycker läsarna?

Redan om tre veckor skickar förresten NASA upp två sonder till månen (pressrelease hos forskningscentret NASA Ames). Kretsaren LRO och kamikazesonden LCROSS ska undersöka strålningsmiljön på månen och huruvida det finns vattenis. Viktiga grejer om man skulle vilja bo i en stuga där, alltså.