Bild: NASA, ESA, H. Hammel (Space Science Institute, Boulder) och Jupiter Impact Team
Såhär ser ärret ut efter veckans asteroid- eller kometkrock med Jupiter. Svarta fläcken upptäcktes den 19 juli av amatörastronomen Anthony Wesley i Australien.

Nu finns det ingen tvekan om saken, något stort ramlade in i jätteplaneten Jupiters tjocka atmosfär förra helgen. Det senaste teleskop som tagit bilder på kraschplatsen är ingen mindre än nyuppgraderade Hubble med sin pinfärska kamera WFC3. Den är inte färdigkalibrerad än, men en kometkrock kan man ju inte missa. En isig komet eller en stenig asteroid, alltså, var det som slog ner på Jupiter (jätteisblock sa Aftonbladet, det var nog att ta i). Den kan inte ha varit så stor, kanske bara några hundra meter bred säger experterna, annars hade vi nog sett den innan. Men ändå var den troligen tusen gånger kraftigare än stenbumlingen som orsakade Tunguskahändelsen på jorden 1908, vårt senaste dust med en större rymdsten.
Andra teleskop har också tittat på fläcken: kolla bilder hos Hawaii-teleskopen Gemini och Keck. Mer läsning: Universe Today, hubblesite.org.
Händelsen liknar när kometen Shoemaker-Levy 9 krockade med Jupiter 1994. Då blev engelska bandet The Cure inspirerade och skrev den melankoliska låten Jupiter Crash.


The Cure spelar Jupiter Crash på festival 2006 (se den på Youtube).