Det tror svenske kosmologen Max Tegmark, som bekant, och han är inte ensam om att tro det. Tanken är att vårt universums egenheter – big bang, supersnabb expansion, balansen mellan vanlig och antimateria, mörk materia och mörk energi – bäst kan förklaras om det inte är det enda universum som finns. Men idén om multiversum är inte bara svår att få in i skallen – många forskare är oroliga att hela konceptet inte går att testa i verkligheten. Därmed undrar man om det alls kan räknas som god vetenskap. Nu pågår en konferens i engelska Oxford där ett gäng fysiker och filosofer, bland dem Max Tegmark, möts för att reda ut åtminstone de övergripande frågorna. I ett annat universum är du och jag kanske där och deltar, men som tur är skriver bloggarkosmologen Sean Carroll ett referat av de mest spännande inläggen på bloggen Cosmic Variance.

Bild: ESA, LFI & HFI Consortia (Planck)
Bland universums klurigheter: den kosmiska bakgrundsstrålningens ojämnheter. Bilden är från Europas nya kosmologisatellit Planck, som i veckan visat upp några smakprov från sina första observationer. (Bild: ESA/LFI & HFI Consortia/Planck)