Galileiska NätterHar du sett Jupiter och sina månar i kikare i år? Det är ju 400 år sedan allas vår Galileo Galilei fick syn på jätteplaneten i sitt teleskop, fattade att – för att förenkla historien lite väl mycket – Copernicus hade rätt och påven fel. Nu i helgen är det Galileiska Nätter, Internationella Astronomiårets hösthändelse och runt om i landet finns det Jupiterskådning och annat rymdigt att hålla på med. Kolla nätternas hemsida på astronomi2009.se för detaljer. Själv ska jag till på Barnens ö utanför Norrtälje och prata galaxer på årets andra (!) astronomiläger för tonåringar.
Nästa vecka fortsätter astronomihändelserna, i synnerhet på Göteborgs stadsbibliotek, på Tom Tit i Södertälje och i Stockholm den 27 oktober, då astrofotosuperkändisarna Carolyn Porco och Babak Tafreshi gästar Nobelmuseet.

Annars är det bara att ta sig ut en stjärnklar kväll och titta på den ljusa stjärnan i söder – Jupiter alltså. Gärna med kikare som sagt; vilken som helst duger för att se månarna. Vilka jupitermånar syns när? Kolla jupitermånemanicken hos Sky & Telescope för att se hur de rör sig. Är du uppe sent så syns även Mars i sydost, och i gryningen äger morgonstjärnan Venus: mer planetvägledning hittar du hos till exempel NAK.

6 KOMMENTARER

  1. Tänkte jag skulle märka några av dina ord :-). Du skriver: ”Det är ju 400 år sedan allas vår Galileo Galilei fick syn på jätteplaneten i sitt teleskop, fattade att Copernicus hade rätt och kyrkan fel.” Retoriken är från 1800-talet och dessvärre grymt missvisade. Kopernikus själv var en kyrkans man (kanik i Frauenburg) och dessutom var ett viktigt incitament för hans undersökning påvens upprop till Europas astronomer om ett bättre kalenderväsende. På grundval av Kopernikus beräkningar genomförde sedan kyrkan en kalenderreform. Man skulle alltså kunna uttrycka det som att Galilei visade att kyrkans män hade rätt. Fast då spetsar man förstås till det åt andra hållet. Vetenskapshistoriker brukar hävda att vetenskapens relation till kyrkan under denna period är så grymt komplicerad att den inte lånar sig till dylika generaliseringar.

  2. Visst skulle en av påvarna bli en bov i dramat. Men då ska man komma ihåg att innan det skar sig var han och Galilei kompisar. Galilei var liksom ingen vanlig grå akademiker. Han kände många av den italienska furstarna personligen och han hade alltså vänner som blev påvar. Sen blev han förstås dömd av kyrkan, men det handlade minst lika mycket om personliga motsättningar och maktspråk, som om religiös övertygelse.

  3. Hej !
    Läst lite intressanta inlägg om månar här och kom då att tänka på vad som är månar egentligen? Såg att det verkade finnas ca: 156 månar i planetsystemet nu. For egen del tycker jag månar borde begränsas till en storlek där dom åtmindtone är klotrunda o ch med bestämda banor i huvudplaneternas banplan. De flesta verkar infångade oregelbundna asteroider som getts betämningen månar och som jag tycker inte är särskillt lämmpligt

Comments are closed.