Galileiska NätterHar du sett Jupiter och sina månar i kikare i år? Det är ju 400 år sedan allas vår Galileo Galilei fick syn på jätteplaneten i sitt teleskop, fattade att – för att förenkla historien lite väl mycket – Copernicus hade rätt och påven fel. Nu i helgen är det Galileiska Nätter, Internationella Astronomiårets hösthändelse och runt om i landet finns det Jupiterskådning och annat rymdigt att hålla på med. Kolla nätternas hemsida på astronomi2009.se för detaljer. Själv ska jag till på Barnens ö utanför Norrtälje och prata galaxer på årets andra (!) astronomiläger för tonåringar.
Nästa vecka fortsätter astronomihändelserna, i synnerhet på Göteborgs stadsbibliotek, på Tom Tit i Södertälje och i Stockholm den 27 oktober, då astrofotosuperkändisarna Carolyn Porco och Babak Tafreshi gästar Nobelmuseet.

Annars är det bara att ta sig ut en stjärnklar kväll och titta på den ljusa stjärnan i söder – Jupiter alltså. Gärna med kikare som sagt; vilken som helst duger för att se månarna. Vilka jupitermånar syns när? Kolla jupitermånemanicken hos Sky & Telescope för att se hur de rör sig. Är du uppe sent så syns även Mars i sydost, och i gryningen äger morgonstjärnan Venus: mer planetvägledning hittar du hos till exempel NAK.