Bild: ESO/L Calcada
Så tänker sig konstnären Luis Calçada Gliese 667 C b, en av 32 nya planeterna. Den bor i ett trippelstjärnesystem (Tatooine någon?) och har en massa som kan vara så lite som 6 gånger jordens. (Bild: ESO/L Calçada)

Fem år av extremt noggranna observationer med ESO:s spektrograf HARPS har gett hela 32 nya exoplaneter. Det betyder att vi nu känner till fler än 400 planeter i andra solsystem. Många av de nya är relativt små världar, inte riktigt så små som jorden ännu, men några som har massa mellan jordens och Neptunus. Tre kandidater till exoplaneter finns dessutom runt stjärnor som lider brist på tunga grundämnen. Tidigare trodde man att man behövde ett överskott på tunga grundämnen för att man skulle kunna hitta planeter, men det verkar vara allt mindre sannolikt att det är så enkelt.
Schweiziska astronomen Stephane Udry presenterade resultaten under en presskonferens vid ett internationellt planetmöte i Portugal. Enligt Udry tror man nu att minst 40 procent av alla sollikande stjärnor har planeter av relativt låg massa.
– De här planeterna är överallt, helt enkelt, sa han.
Det torde båda gott för framtidens och instrument och observationer som kan hitta riktigt jordliknande planeter.
Pressrelease på svenska hos ESO (som jag var med och översatte, bara så att ni vet), DN, TT/SvD, TT/Sydsvenskan, Aftonbladet