animering: E Lakdawalla/NASA/GSFC
LCROSS sista minuter innan nedslag, som förevigades med citat från Liftarens guide till galaxen av LCROSS flöde på Twitter. NASA-bilder animerade av Planetary Societys bloggare Emily Lakdawalla. (E. Lakdawalla/NASA/GSFC)

Så såg det ut för kamikazemånsonden LCROSS på väg ner till nedslaget i kratern Cabeus. Enligt NASA är sondens uppdrag avklarat och ser ut att ha gått enligt planen. Officiella resultat kommer senare, men händelsen var uppenbarligen inte lika spektakulär som många hade hoppats. Ingen stoftplym har ännu rapporterats från teleskop på marken, Palomarobservatoriet inräknat. En upptagning från USA:s teleskop MMT ser nästan ut att visa något, men Palomarobservatoriets skarpare bild ser bara en solupplyst fläck på en kratervägg. LCROSS värmekamera såg i alla fall en blixt i infrarött ljus från upphettad gas och skrot när nedslaget skapade den nya kratern, enligt projektledare Tony Colaprete på NASA:s presskonferens i eftermiddags.
Emily Lakdawalla skriver en bra summering av läget hos Planetary Societys blogg.
Här vid AlbaNovateleskopet drabbades de tänkta observationerna av tekniska problem, men teamet hade nog inte fått se något i alla fall. Hoppet står till Hubbleteleskopet och vattenspecialisten i sammanhanget, svenska satelliten Odin. Den lyckades observera och när jag pratade med prof Aage Sandqvist för en stund sen fick jag kika på data från de första 17 minuternas observationer, nyligen nedtankade via satellitstationen utanför Kiruna. Inga tecken på vatten men det skulle komma 103 minuters data till. Nu jobbar Odin-forskare både i Stockholm och utspridda i världen febrilt med att leta tecken på vattenånga i de nya data.