Här kommer listan! Utan inbördes rangordning. Klicka på bilderna för att se dem i kontext och större format.

Tycho_Fuglesang_Ven_skafar_500
Under astronomiårets största stjärnfest på Ven i Öresund var Christer Fuglesang på väg till rymdstationen ombord på rymdfärjan Discovery. Mikael Skafar kände historiens vingslag och knöt ihop skandinavisk astronomihistoria med skandinavisk rymdhistoria i denna bild där självaste Tycho Brahe betraktar Discoverys färd över himlen. (Mikael Skafar)

cf_iss020e038016
Längst ut på rymdstationens robotarm flyttar Christer Fuglesang på en i rymden fjäderlätt 800 kilos ammoniaktank. (Foto: NASA)

rutersten_venus2009_2_500
För 400 år sedan var Galilei först att upptäcka att Venus har faser precis som månen. Den bländande aftonstjärnan Venus sågs av många i början av året, bland dem astrofotografen Bengt Rutersten från Stockholm.

heden_Lulin, Regulus and Leo 1 small
Komet! Som från ingenstans kom kometen Lulin med sin gröna svans i våras. Här passerar den under stjärnan Regulus i Lejonets stjärnbild. Längst upp skymtar Vintergatans okända granne pyttegalaxen Leo 1 (Foto: P-M Hedén).

heden_nlc_panorama500
Sommarnatt i Sverige: 80 kilometer upp bildas de mystiska nattlysande molnen och reflekterar solljuset. Den 25 juni täckte de hela himlen, och P-M Hedén fångade hur de såg ut från Vallentuna i denna panoramabild.


Vintergatan i all sin prakt och solsystemets egna glodande zodiakalljus. Amatörastronomen Göte Flodqvist reste till Namibia för att skåda under den slags mörka himlar som är numera sällsynta i Sverige.

klasson_m13
Klothopen M 13, tjugofem tusen ljusår bort, visar upp otaliga stjärnor i olika färger i denna bild som amatörastronomen Mattias Klasson tog i september. I bakgrunden skymtar avlägsna galaxer.


Resterna efter en supernova som small för flera tusen år sedan: Slöjnebulosan. Bilden skapade Mats Olsson av kort tagna under hela fem tillfällen under augusti och september 2009.


Det var Internationella astronomiår och tusentals unga och gamla fick titta genom teleskop för första gången under 100 timmar astronomi i april. Här väcker månkratrar upptäckarglädjen vid det nya AlbaNovateleskopet i Stockholm och Joakim Edsjö fångar ögonblicket.

(Visst har jag missat massor med bra bilder! Kommentera gärna med förslag på egna favoriter, eller bläddra till exempel i Astronets galleri. Dessutom är det egendomligt ont om både proffsforskare och kvinnor bland bildskaparna jag valt ut. Det kan ha att göra med hur pass sent ute jag var med att börja leta bilder, men det är ändå märkligt. Göteborgsastronomen Maria Sundin har erbjudit sig att snyggt lösa problemet genom att bidra med en egen teckning: jag kanske borde tacka ja…)