Nej, troligen inte. Men det har varit ett stort ståhej över de nya resultaten från gruvexperimentet CDMS II, som gjort sitt allra bästa att hitta partiklar farande genom rymden (och jorden) som skulle kunna utgöra den länge efterlysta mörka materian. Under ett drygt år fram till september 2008 registrerade CDMS-detektorer triggade ett otal gånger, och exakt två gånger registrerades något som skulle kunna ha varit en okänd, svagt växelverkande partikel från rymden. Chansen att dessa två händelser bara skulle berott på slumpen bedöms vara 23%. Det är tyvärr alltför hög för att kunna ropa hej, bedömer fysikerna. Hoppet står nu till bland annat experimentet Xenon, som ska försöka fånga mörk materia-partiklar i flytande xenon i ett underjordiskt labb i Italien. På annat håll hoppas acceleratorn LHC att kunna skapa några stycken så småningom och uppe i rymden håller Fermi och Pamela (både med svensk inblandning) ställningarna.
Mer: Universe Today, Cosmic Variance, Forskningsartikeln (pdf)

Ahmed et al 2009, arXiv:0912.3592
Två röda prickar som skiljer sig från mängden händelser i CDMS-experimentet. Inte tillräckligt många för att lösa gåtan om den mörka materian, men bevis för att jakten fortsätter. (Bild: CDMS)

7 KOMMENTARER

  1. Mycket spännande, men jag kan för lite för att deltaga i debatten. Är ju humanist (historiker) men undrar om ni kan rekomendera relevant litteratur för en ”amatör”?

  2. Jag lyckas inte öppna pdf:en du länkar till. Den jag laddade ner själv från deras webbplats funkar dock, fastän versionsnumret på den är lägre. Mysko?

  3. kat: Jag försöker skriva om mörk materia på svenska. Det vore kul om du ville läsa och säga ifall det är begripligt 😉 Du kommer till min fysikblogg genom att klicka på mitt namn. (Robert: ta bort detta ifall du tycker att det är osnyggt att försöka ragga läsare så här.)

  4. @Åka: Du är alltid välkommen att ragga läsare här! Lite dåligt av mig faktiskt att jag glömma bort att du redan skrivit om CDMS-ryktena. Ska bli kul att se hur teoriflödet på arxiv.org blir nu efter de två kanskegrejerna…

  5. Till Robert C: tack för länkarna, jag lärde mig lite mer! En ny ”värld” öppnar sig för mig.
    Till Åka: har också läst en del av dina texter rörande mörk-materia. Du skriver bra! Och jag börjar förstå lite, lite mer, men jag är naturligtvis fortfarande en novis.

Comments are closed.