Rymdteleskopet Fermi, som sökt efter kosmisk gammastrålning sedan i somras, har visat sig vara mycket effektiv på att hitta s.k. millisekundpulsarer. Det är en typ av neutronstjärna som snurrar flera hundra varv per sekund – i alla fall snabbare än en köksmixer. 17 nya millisekundpulsarer har upptäckts på bara tre månader. De 60 millisekundpulsarer som hittats innan dess, tog det tre decennier att finna!

Till skillnad mot vanliga pulsarer som snurrar långsammare och även saktar ner farten efterhand, så bevarar millisekundpulsarerna en jämn rotationshastighet. Det beror på att den ständigt får ny ”mat” från en annan stjärna som de alltså kannibaliserar på. Därmed bibehålls rörelsemängdsmomentet och det jämna pulserandet av gammastrålar, som får dessa kosmiska fyrar att bli lika pålitliga tidsangivare som atomklockor. Millisekundpulsarer är väldigt intressanta för astronomerna, framför allt för att de kan användas vid mätningar av ett av fysikens största mysterier, nämligen gravitationsvågor. Gravitationsvågor beskrivs i Einsteins relativitetsteori, men de är så svaga att det krävs oerhört känsliga detektorer för att uppfatta dem (vilket inte har gjorts än)..

FAKTA: Snurr-rekordet för en pulsar är för närvarande 716 varv per sekund (716 Hz). Som jämförelse kan mixermaskiner nå upp i hastigheter på ca. 300 varv per sekund.