Den här veckan kommer två nya exoplanetupptäckter som gjorts av svenska forskare. Okej, vetenskapliga upptäckter nuförtiden är oftast internationella samarbeten och dessa är inga undantag, men det är ändå mycket roligt att kunna rapportera om. Först ut är satelliten Corot, vars sjätte planetupptäckt nu offentliggjorts, med ESA-astronomen Malcolm Fridlund som första författare på forskningsartikeln om den. Corot-6b kanske inte vänder upp och ner på vetenskapen men är ändå en kul planet. Den är den 69:e planeten som upptäckts med den allt populärare passagemetoden, som går ut på att registrera när planeten åker framför sin värdstjärna och gör den tillfälligt lite ljussvagare. Planeten är cirka tre gånger så stor (och tung) som Jupiter och ligger längre ut från sin solliknande stjärna än nästan alla tidigare planeter som upptäckts med passagemetoden. Stjärnan Corot-6 har förresten enligt Malcolm och hans kolleger gott om litium i sin atmosfär. Det pekar på att förra årets idé om att låga litiumhalter och planetsystem hänger ihop (SR) kanske inte riktigt lirar i alla lägen.
Med 6b lyckas den tre år gamla europeiska satelliten Corot ett tag till behålla sin ledning över NASA:s nya rymdteleskop Kepler vad gäller antalet upptäckta planeter. Keplers första skörd på 5 tunga planeter offentliggjordes förra veckan (SvD, NASA). Fler lär det blir snart, och 50 nya jordar kan det bli i framtiden, men Corot är inte slut än den heller. Enligt mejl från Malcolm Fridlund kommer nya spännande resultat ’snart’…


Planeten Corot-6b, upptäckt av Malcolm Fridlund och hans kollegor med satelliten Corot, kretsar var nionde dag kring en sol (utpekad på bilden) drygt 2000 ljusår från jorden i Ormbärarens stjärnbild.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.