3C 61.1 heter galaxen som LOFAR gjort ett nytt skarpt porträtt av (t h) som sopar mattan med tidigare bilder (t v). Galaxen ligger cirka 2,5 miljarder ljusår bort. Det som lyser i radiovågor är en stråle av energiska partiklar som kastas ut från ett jättelikt svart hål i mitten av galaxen. Bild: R. van Weeren (Leidens observatorium)/LOFAR

Europas bisarra men spännande jätte-radioteleskop LOFAR börjar komma igång på riktigt. Nu har man släppt en bild på en avlägsen galax som visar att LOFAR kan göra saker som inget teleskop tidigare kunnat göra, eller i alla fall ta de skarpaste bilderna av radiovågor med våglängd kring en meter, frekvens 173 megahertz alltså. Inte lika maffig som gårdagens nya bild på Orionnebulosan kanske (DN, ESO), men ändå imponerande.
Det tycker i alla fall Garrelt Mellema, astronom vid Stockholms universitet som länge jobbat med LOFAR:
– Jag blev riktigt, riktigt glad när jag såg bilden, säger han. Den ser väldigt bra ut, och dessutom är det här en frekvens där vi aldrig förr sett liknande bilder.
Garrelt skrev förresten om LOFAR i Populär Astronomis decembernummer och nu har jag lagt upp hans artikel som pdf. Snart LOFAR dessutom inte bara på holländsk mark utan även i Sverige vid Onsala rymdobservatorium i norra Halland: det kan du också läsa om i artikeln.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.