Efter sju år i rymden kommer Hayabusa (Falken på japanska) hem från sin rysare till asteroiduppdrag. (Bild: Akihiro Ikishita/JAXA)

Den japanska sonden Hayabusa besökte asteroiden Itokawa år 2005. Då drabbades den av kommunikationsfel, såg inte ut att ha lyckats med uppdraget att hämta gruskorn från den lilla stenhögen till asteroid, och fick dessutom vänta två år för att ens kunna börja hemresan. Trots alla problem med Hayabusas jonmotor har ingenjörerna vid japanska rymdstyrelsen JAXA nu kunnat styra sonden tillbaka mot jorden och den 13 juni når den vägs ände när den kraschlandar i den australiensiska nära staden Woomera. Proverna kommer då att kunna bärgas men ingen vet riktigt om de kommer att innehålla något. Historien om den tappra sonden har berört många i hemlandet Japan och nu satsar JAXA på att bevaka hemkomsten så att alla även i övriga världen kan följa hur resa äntligen når sitt slut. Bloggen Hayabusa live finns på engelska och på japanska och så kan man också följa tvåspråkiga mikrobloggen @Hayabusa_JAXA på Twitter. Just nu finns Hayabusa drygt 19 miljoner kilometer från jorden. Tidplanen som den ser ut just nu har bloggaren Emily Lakdawalla sammanställt här hos Planetary Society, och hon har också skrivit om hur sonden blivit folkkär hemma i Japan. Du kan också köpa en tshirt för att fira återkomsten.