Nya stjärnor bildas i kalla stoftmoln bara några tiotals grader över absoluta nollpunkten i Rosettnebulosan, 5000 ljusår från jorden. Bild: ESA/PACS & SPIRE-konsortiet/HOBYS nyckelprogramskonsortierna)

Europas rymdteleskop Herschel fortsätter att ta skitnygga bilder på galaxens coola (och svala) gasmoln. I den här bilden syns ett område i Rosettnebulosan, en stjärnfabrik i Enhörningens stjärnbild en bit till vänster om Orion på himlen. De ljusa fläckarna är stoftrika platser där tidigare okända tunga stjärnor håller på att födas; till höger utanför bilden skiner en hop med stjärnor vars strålning formar de ljusa pelarna som pekar ut ur bilden. Rosetten är inte, som ESA:s pressmeddelande antyder, bara synlig med Herschel. Den är också en favorit hos astrofotografer här pa jordens yta: se exempelvis Mikael Skafars dramatiska bild tagen från Skåne i mars i år. Herschelbilden presenterades vid Storbritanniens nationella astronomimöte NAM2010 som började i Glasgow idag, och enligt programmet väntar en hel del andra nyheter under veckan.