Europas planerade 42-meters E-ELT – som av allt att döma kommer att hamna i Chile – blir världens största spegelteleskop. (Bild: Swinburne Astronomy Productions/ESO)

Under 2010 beslutar Europeiska sydobservatoriet ESO var nästa generationens observatorium för synligt ljus ska byggas.
European Extremely Large Telescope eller E-ELT heter det och nu får du en chans att påverka Sveriges roll i dess framtid.
Med sin spegel på 42-meter blir E-ELT inte någon liten manick direkt. Det är mycket större än den närmaste konkurrenten, amerikanska 30-metersteleskopet TMT, som byggs snart i Hawaii. E-ELT har dessutom svenska rötter: det är en utveckling av konceptet Euro50 i vilket Lunds observatorium spelat en ledande roll.
Språnget från dagens 8- och 11-metersteleskop till gigantiska E-ELT ska enligt planerna ge Europa (och antagligen även Chile) ett nytt stort öga mot universums barndom, låta oss få se tillbaka till universums allra första stjärnor, upptäcka signaturen av en annan jords svagt glänsande molntäcke och kanske visa i realtid hur universums expansion accelereras.
Coola grejer med andra ord, men med en relativt saftig prislapp. ESO vill höja medlemsavgifterna med 2,5 procent under 10 år medan teleskopet byggs och driftsätts. Här i Sverige är det Vetenskapsrådet, VR (som lyder under Utbildningsdepartementet och ansvarig minister Tobias Krantz), som betalar för astronomiforskning från marken, medan Rymdstyrelsen ju tar hand om rymdteleskop. VR betalar årsavgiften till ESO, och det blir då VR:s styrelse med statsvetaren och fd diplomaten Lars Anell i spetsen som ska säga ja eller nej till ett svenskt deltagande någon gång i höst.
Ett ja betyder att vi måste betala mer, men ett nej skulle förmodligen betyda ett rejält kliv tillbaka från Europas astrogemenskap. Innan de ger ett eventuellt klartecken till E-ELT vill VR naturligt nog kolla med svenska folket – eller i alla fall dess astronomer – innan. Ett utlåtande från den nyligen återupplivade Nationalkommittén för astronomi har beställts och manglades fram vid ett möte i Göteborg förra veckan. Allt presenteras vid en offentlig hearing i Stockholm den 3 maj 2010 dit bland andra ESO-bossen Tim de Zeeuw kommer och till vilken alla är välkomna. Nu är det främst forskarna som informerats men för de 70 platserna är det helt enkelt först till kvarn som gäller. Inbjudan till hearingen hittar du här hos VR. Under mötet presenteras även några andra stora internationella astronomiska projekt som kommer att bli aktuella under de närmaste åren, som radioastronomins SKA och millimetervågornas ALMA.
Vad tänker du om Sverige och E-ELT? Skriv gärna något i kommentarsboxen.

2 KOMMENTARER

  1. Klart att Sverige måste vara med. Finns det bra argument att vi inte ska det?

  2. Om det är ett bra argument vet jag inte men såklart handlar det isåfall om pengar. De vill ju ha mer pengar

Comments are closed.