Med stora datamängder som astronomer och fysiker behöver analysera, är det allt vanligare att ”gör det hemma”-projekt lanseras för att också involvera amatörer i seriösa vetenskapliga projekt. Exempel på sådana har vi skrivit om tidigare här: Moon ZOO, World Wide Telescope, SETI, Galaxy ZOO, Roberts inlägg.

Einstein@Home är en datafördelningsprojekt som drivs av Max Planck institutet för gravitationell fysik och Wisconsin-Milwakee universitetet i USA. Projektet möjliggör användning av astronomiska observationer rörande gravitationsvåger och radio observationer från Arecibo observatoriet i omkring 500000 användares hemdatorer när datorn inte används, till exempel som skärmsläckare, och användaren kan då vara med och upptäcka diverse fenomen i bilderna. En sådan upptäckt gjordes nyligen av tre amatörastronomer Chris Colvin, Helen Colvin, och Daniel Gebhardt, som upptäckte an ny isolerad neutornstjärna som roterar 41 varv per sekund (en pulsar alltså). Den nya upptäckten är särskilt intressant då pulsaren är troligen en ”återanvänd” pulsar som en gång i tiden har haft en kompanionstjärna med mycket svag magnetfält.

Läs den vetenskapliga artikeln hos arXiv