Här i Göteborg börjar nu fyra dagars Bok- och biblioteksmässa, och Populär Astronomi bevakar i vanlig ordning. Ibland undrar man om det är värt det: på senare år har förlagen mer eller mindre gett upp på att ge ut böcker om naturvetenskap, enligt en kartläggning som nättidningen Farad gjorde nyligen. I år ser rymdutbudet ser ut att som vanligt nästan drunkna bland all kultur, litteratur och underhållning, men guldkorn finns alltjämt och man kan alltid hoppas på att det blir bättre framöver.
Populär Astronomi (eller i alla fall jag med min PopAst-tshirt på) håller gärna till på Forskartorget): hälsa om du ser mig! Andra roligheter som jag hittat i programmet:
Under torsdagen och fredagen uppträder forskningschefen och fd astronauten Christer Fuglesang flera gånger (tider och platser) i samband med att han släpper sin första barnbok, Rymdresan. Hålltider finns i programmet.
Vad är liv? Frågan ställs och besvaras i en ny bok av Ingemar Ernberg med kollegor (mer hos Karolinska Institutets förlag KIUP). Ernberg presenterar boken på fredag och lördag tillsammans med medförfattarna, bland dem Steven Jörsäter som stått för det bokens avsnitt om livet i kosmiskt perspektiv.
Kosmiska perspektiv blir det i än större format på lördag då astronomen Jesper Sollerman, ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet, gästar Forskartorget och berättar om vårt accelererande universum.
På söndag blir det seminarium om frihet och jämlikhet i science fiction-böckernas världar, med bland annat vår vän Anna Davour, som bloggar på Stjärnstoft och kugghjul. Mer om det finns hos Science Fiction-bokhandeln.
Förresten är det ForskarFredag i hela landet: på hemsidan kan man hitta aktiviteterna som pågår nära dig. Astronomiskt är det kanske bäst att bege sig till Lund där festligheterna varar i dagarna tre med en historisk kväll om Frida Palmér torsdagen den 23 och Kulturkalaset på lördag. Lunds observatorium har mer info.


Bokmässans mest spejsade inlag ser ut att bli Christer Fuglesang och nya Rymdresan. (film: förlaget Fri Tanke)

3 KOMMENTARER

  1. Som bibliotekarie tycker jag att nästan ALL litteratur kommer bort på mässan. Det är för mycket, för stort helt enkelt. Bäst syns faktiskt förlag eller bokhandlare som specialiserar sig; många bibliotekarier besöker t ex Glänta m.m. för att få en överblick över senaste årens utgivning av filosofisk litteratur. Strax därpå ser man oss i SF-bokhandlens monter för att få samma överblick över deras område. Om förlagen – eller en annan intressant – kunde samla utgivning av naturvetenskaplig litteratur på ett ställe – med monterprogram – hade även denna synts på ett utmärkt sätt. Och Forskartorget är en utmärkt satsning som kunde byggas ut.
    maria

  2. Jag har läst Ulf Schenkmanis’ Universum och du. Vilken resa med Ulf. När man läser en sådan bok får man fantastiskt upplevelse. Då önskade jag bara, det skulle vara roligt att se en sådan film för barnen.

Comments are closed.